Στήριξη από την Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα εξωτερικών υποθέσεων να μιλάει για «πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις», όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Τις δηλώσεις αυτές τις πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο.
Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .
«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δήλωση που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την Κυριακή για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή.
«Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».
Επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν
Την ίδια στιγμή διπλωματικός «πυρετός» είναι σε εξέλιξη μετά την είσοδο του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του ΝΑΤΟ αλλά και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχουν σπεύσει να συνετίσουν τον Τούρκο πρόεδρο που για ακόμη μια φορά τραβά το σκοινί.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Hellas Journal, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ή όχι. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να επαναφέρει τις διαδικασίες ως είχαν πριν από την υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.