Πολιτική

Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Συνάντηση Δένδια – Πάιατ για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε ο υπουργός Εξωτερικών. Τι συζήτησαν.

Με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 10 Αυγούστου, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο αντρών, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Η ανάρτηση του κ. Δένδια:

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες, απαντώντας σε ερώτηση, χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις της Άγκυρας ως προκλητικές ενώ τόνισε πως αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία δημοσίευσε χάρτη της Μεσογείου παρουσιάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως τουρκική:

Νωρίτερα σήμερα, η Τουρκία σε μια ακόμα προκλητική κίνηση δημοσίευσε φωτογραφίες του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς και έναν χάρτη που δείχνει το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες. Κατά τον χάρτη αυτό, η εν λόγω περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το Καστελόριζο δεν υπάρχει καν.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ελλάδα εγείρει μεγάλο θέμα για αυτές τις εργασίες» είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter πως «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα εξατίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Καστελόριζο και βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα». Ακόμη υποστηρίζει πως τα αιτήματα της Ελλάδας δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να στηρίξουν το αίτημά τους και να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες θαλάσσιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε λογικό».