Στο “κόκκινο” παραμένουν οι σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το Oruc Reis που συνοδεύεται από τουρκικό στόλο συνεχίζει να βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους χάρτες κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα.
Η θέση του πλοίου στις 4:30:
Δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες:
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών το Oruc Reis δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες -αν και έχει απλώσει καλώδια- λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή. Το πλοίο συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν» βρίσκονται σε διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Την ίδια ώρα, από τους ασυρμάτους των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά μήνυμα, με το οποίο το Oruc Reis ενημερώνεται πως βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και καλείται να απομακρυνθεί από την περιοχή. Παράλληλα, τουρκικός στόλος έχει αναπτυχθεί νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Διπλωματικός “πυρετός” στην Αθήνα:
Από την μεριά της, η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μάλιστα, ο κ. Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη σειρά του αντέδρασε καλώντας την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ για την παράνομη Navtex:
Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.
Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο:
Τέλος, τονίζεται πως τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα, Τρίτη 11 Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.