Ελλάδα

ΕΦΕΤ ανάκληση σαλαμιού: Λόγω κρουσμάτων Listeria αποσύρονται τα προϊόντα

ΕΦΕΤ ανάκληση σαλαμιού: Αποσύρονται προϊόντα λόγω κρουσμάτων Listeria.

Σε ακόμα μία ανάκληση σαλαμιού προχώρησε ο ΕΦΕΤ, ενώ το ίδιο είχε κάνει πριν ακόμα μία βδομάδα με προϊόντα της ίδια εταιρίας.

Τα σαλάμια παρασκευάστηκαν από την εταιρεία LAKI, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ Α.Ε. – Είχε προηγηθεί ανάκληση και άλλων προϊόντων της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.

Σε συμπληρωματική ανάκληση προϊόντων προχώρησε η «LAKI, Απόστολος Καρασάββας, Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ» έπειτα από τα κρούσματα Listeria που εντοπίστηκαν στη μονάδα παραγωγής της στις αρχές του μήνα.

Πλέον, όπως ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ, ανακαλούνται τα εξής προϊόντα:

  • «Γαλαξίας – mini αέρος», βάρος: 200 g, αριθ. Παρτίδας: lot 02177, ημ. ανάλωσης έως: 04.01.2021
  • «LAKI – mini αέρος», βάρος: 200 g , αριθ. Παρτίδας: lot 02177, ημ. ανάλωσης έως: 04.01.2021.
  • «Γαλαξίας -Σαλάμι αέρος, τ. Θάσου, μπαστούνι», μη σταθερού βάρους (περίπου 1,6 Kg), αριθ. Παρτίδας: lot 02177, ημ. ανάλωσης έως: 11.01.2021.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί η ανάκληση των εξής προϊόντων της εταιρείας:

  • «Economy – Σαλάμι αέρος, τ. Θάσου», βάρος: 120 g σε φέτες, αριθ. Παρτίδας: L 02196, ημ. ανάλωσης έως: 10.01.2021
  • «Economy – mini αέρος», βάρος: 200 g σε φέτες, αριθ. Παρτίδας: L 02177, ημ. ανάλωσης έως: 04.01.2021,

Οι ανακλήσεις γίνονται έπειτα απ’ τη διαπίστωση του μικροοργανισμού Listeria monocytogenes κατά τη διάρκεια των επίσημων μικροβιολογικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη μονάδα.

Ο ΕΦΕΤ ζητεί απ’ τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν και παράλληλα ελέγχει την ανάκληση του συνόλου των παραπάνω παρτίδων.

Τι είναι ο ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συστάθηκε το 1999. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Ως μία δυναμικά αναπτυσσόμενη από πλευράς αρμοδιοτήτων και προδιαγραφών υπηρεσία, ο ΕΦΕΤ συνιστά τον κύριο φορέα ελέγχου τροφίμων στην Ελλάδα. Από την εγκατάστασή του στις 13 Ιανουαρίου 2000 έως σήμερα, καθόρισε τη στρατηγική της ανάπτυξής του, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θέτουν τις βάσεις ενός σύγχρονου οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του. Ο ΕΦΕΤ διεξάγει συστηματικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων και ελέγχει κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής, καθώς και τα συστήματα διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων (σύστημα HACCP).

Ο Φορέας καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα και οι πρώτες ή πρόσθετες ύλες που προορίζονται για προσθήκη σε τρόφιμα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών. Παράλληλα, καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η μελέτη και εφαρμογή των συστημάτων παραγωγής υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις προδιαγραφές για τους επιστήμονες που θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και με το προσωπικό που θα εργαστεί στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων που εγκαθίστανται στις επιχειρήσεις τροφίμων.

Επίσης, καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο συναφή κανόνα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων, Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τους υγειονομικούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο