Κόσμος

Αγία Σοφία: Τρεις χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν με κορωνοϊό στη φιέστα Ερντογάν

Αγία Σοφία: Περίπου 3.000 άτομα πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της τελετής επαναλειτουργίας στην εμβληματική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης στις 24 Ιουλίου.

Έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με κορωνοϊό στις προσευχές που έγιναν στη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί. Σύμφωνα με τους Times ανάμεσά τους, βρίσκονται επιβεβαιωμένα, και τέσσερα στελέχη του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν.

Ο υπολογισμός για τα κρούσματα της Αγίας Σοφίας ανήκει στον Σαρπ Ουνέρ, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στη χώρα, ενώ η έκρηξη των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τους Τούρκους επιδημιολόγους, καθώς στην περιοχή γύρω από την Αγία Σοφία συνέρρευσαν 350.000 άνθρωποι για την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, στις 24 Ιουλίου. «Πιστεύω ότι η συνάθροιση στην Αγία Σοφία θα αυξήσει τα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη. Σίγουρα μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες», δήλωσε ο καθηγητής σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά στην Τουρκία.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζ,α γνωστοποίησε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.182 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία ανέρχεται σε 5.844 νεκρούς επί συνόλου 240.804 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο υπουργός μέσω Twitter, ενώ η κυβέρνηση έχει σταματήσει να δίνει αριθμό νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ της χώρας.

ΠΟΥ: «Οι G7 μπορούν να συναινέσουν σε μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας»

Η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να απειλεί την δημόσια υγεία παγκόσμια και ο ΠΟΥ απευθύνει κάλεσμα στις ισχυρότερες χώρες να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης. Όσον αφορά τη δυτική Ευρώπη ο ΠΟΥ προτρέπει τα κράτη να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις.

Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αναγκαίους πόρους για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια.

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για την αναχαίτιση» της επιδημίας δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το μήνυμα είναι «καταστολή, καταστολή,καταστολή».

Περισσότερα από 19,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο και 729.883 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Η επιδημία δεν έχει δείξει εποχική ανάπαυλα και, εάν οι υγειονομικές αρχές αμβλύνουν την πίεση στην καταπολέμησή της, θα επιστρέψει, προειδοποίησε ο επικεφαλής των προγραμμάτων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν, τονίζοντας ότι η δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές θα πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι ισχυρές χώρες, όπως αυτές της Ομάδας των 7 (G7), θα επιτύχουν συναίνεση ως προς την προσέγγιση των υγειονομικών κρίσεων όπως η επιδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε ο Μάικ Ράιαν.

«Είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στους κινδύνους, χρειάζεται να βρούμε παγκόσμιες λύσεις…Πιστεύουμε ότι η G7 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τους επόμενους μήνες ή χρόνια».

Κόντρα ΗΠΑ με Ευρώπη για τον ΠΟΥ

Η Γαλλία και η Γερμανία αποχώρησαν από τις συνομιλίες για την μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, εξαιτίας των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν των συζητήσεων αυτών, παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η εξέλιξη αποτελεί πισωγύρισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσινγκτον, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της G7, ήλπιζε στην έκδοση κοινού οδικού χάρτη για την ριζική αναδιαμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο