Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 17 μετανάστες στο νησί της Λέσβου, οι οποίοι είχαν φτάσει με βάρκα στο Πλωμάρι στις 4 Αυγούστου. Είναι όλοι τους ασυμπτωματικοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δήμο Μυτιλήνης, ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, μέσω του ΕΟΔΥ, ενημέρωσε ότι συνολικά στη βάρκα βρίσκονταν 38 μετανάστες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε καραντίνα και υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Οι 17 που βρέθηκαν θετικοί θα παραμείνουν σε καραντίνα σε πλήρη φύλαξη και απομόνωση για 14 μέρες, μέχρι τις 13 Αυγούστου οπότε και θα γίνει ο σχετικός επανέλεγχος.
Την ίδια ώρα, την ανάγκη να τηρούνται με συνέπεια τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, τονίζει ότι αν συνεχιστεί έτσι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται σε λίγες εβδομάδες να καταγράφονται μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα. «Για εμάς (τους επιστήμονες) συναγερμός έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου. Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται.
Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα ή και μεγαλύτερο. Και βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη. Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά. Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι οι επιστήμονες ζητούν τρία πράγματα:
- Να φοριούνται μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις,
- να τηρούνται αποστάσεις και
- να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή των χεριών.