Το Ορούτς Ρέις βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές, το τουρκικό σκάφος έχει διεισδύσει σε βάθος 20 μιλίων, συνοδευόμενο από αρμάδα τουρκικών πολεμικών πλοίων. Δίπλα του δύο ελληνικές φρεγάτες προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Μέχρι στιγμής οι εντολές που έχουν οι οι κυβερνήτες είναι ανά 15λεπτο να το καλούν να αποχωρήσει.
Δείτε live την πορεία του Ορούτς Ρέις
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».
Καλούν δηλαδή τον Τούρκο πλοίαρχο του «Oruc Reis» να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο. Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά.
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο μετά και την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδίδει ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές – σεισμογραφικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία υποσκάπτει τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ
Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο επικοινώνησε το απόγευμα. Η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στο μπαράζ διπλωματικών επαφών, μετά τη νέα κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κι ενώ το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια μέσα στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδα.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί η Ευρωατλαντική Συμμαχία.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. «Η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» έγραψε στο twitter.
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε τόσο για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όσο και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.Για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ανέφερε ανάρτηση του υπουργείου στο twitter.
Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. O Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί την δήλωση που έκανε την Παρασκευή 7 Αυγούστου έξω από την Αγία Σοφία ότι οι σεισμικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξαναρχίσουν άμεσα.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει με κατεύθυνση προς Νότο με μία ταχύτητα περίπου 6 μιλίων την ώρα.
Εδώ και περίπου μία ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό, προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, έχει μπει στο ανατολική άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Στο σημείο βρίσκονται και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που καλούν ανά 15 λεπτά τον κυβερνήτη του Oruc Reis να αποχωρήσει από την περιοχή.