Μετά την τεράστια έκρηξη προ ολίγων ημερών στη Βηρυτό, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 158 άνθρωποι και χιλιάδες ακόμη να τραυματιστούν, η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη και οι διαδηλώσεις δεν έχουν σταματημό. Ειδικότερα, μερικοί Λιβανέζοι που έχουν θυμώσει με την αντίδραση της κυβέρνησης τους, κάλεσαν χθες Σάββατο τις ξένες χώρες να ανατρέψουν τους ηγέτες του Λιβάνου και να κυβερνήσουν τη χώρα.
Εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης για μία διαδήλωση, ώστε να ασκήσουν κριτική στη διαχείριση της μεγαλύτερης έκρηξης στην ιστορία της Βηρυτού, από την παρούσα κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό έγραφε: «Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε».
Οι περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, ενώ μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters.
Οι διαδηλωτές φώναζαν “ ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση,” ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν “ Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι.” “ Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δεν θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης,” δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός αυξήθηκε σε 158 νεκρούς, την ώρα που οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 6.000, ενώ 21 είναι οι αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ενεργό ρόλο και δίνουν μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια, με την ελπίδα ανεύρεσης επιζόντων.
Στις 9 Αυγούστου η τηλεδιάσκεψη διαφόρων ηγετών προκειμένου να συζητήσουν για τις δωρεές που θα κάνουν στο Λίβανο.
Yπενθυμίζεται ότι οι αρχές της χώρας να έχουν παραδεχτεί από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Μετά το πρώτο σοκ και όσο ακόμα γίνεται η προσπάθεια να σωθούν ζωές, έρχεται η ανησυχία για την επόμενη μέρα, καθώς η ήδη άσχημη οικονομική πορεία της χώρας αναμένεται να χειροτερεύσει κατά πολύ. Σε αυτό το πλαίσιο πολλές χώρες έχουν εξαγγείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο, χωρίς ωστόσο να μοιάζει αρκετή ώστε να καλυφθούν έστω οι πρώτες ανάγκες.