Σκηνικό έντασης στήνει ξανά η Άγκυρα, με τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν αναπτυχθεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου – Ρόδου και Καρπάθου.
Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε το «MEGA», νωρίτερα την Κυριακή 9 Αυγούστου απέπλευσαν από το Ακσάζ 14 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Και να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο στις 10 – 11 Αυγούστου.
Βέβαια, η εν λόγω τουρκική NAVTEX, ερμηνεύεται ως αντίδραση στη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με την τουρκική τοποθέτηση να κάνει λόγο για «ανύπαρκτη συμφωνία». Ωστόσο, για 17 πλοία που έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου – Ρόδου – Καρπάθου έκανε λόγο το OPEN. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» για την έναρξη σεισμικών ερευνών.
Πάντως, όπως δημοσιεύει το Militaire, τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού τους, αν και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από το ΥΠΕΘΑ, «το Oruc Reis και η συνοδεία του, παραμένουν στην Αττάλεια». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν κίνηση των Τούρκων από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, μετά από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν στην Άγκυρα.
Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι το Oruc Reis είναι πιθανό να αποπλεύσει συνοδευόμενο από μια «μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων» και να πλεύσει στην περιοχή της NAVTEX που είχε προκαλέσει την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση. Όπως και να έχει, η ελληνική πλευρά παραμένει ψύχραιμη παρακολουθώντας στενά και συνεχώς τις κκινήσεις του τουρκικού στόλου, με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Πάντως, να αναφέρουμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή 7 Αυγούστου την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο στο Κάιρο. «Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.