Πολιτική

Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Θα τεντώσει το σχοινί η Τουρκία με το Oruc Reis

Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Η ελληνική κυβέρνηση έδρασε αιφνιδιαστικά και η αντίδραση της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη.

Υπεγράφη στο Κάιρο η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την ελληνική κυβέρνηση να δρα αιφνιδιαστικά για να «κλείσει» την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενώ η συμφωνία υπογράφηκε σε μια συμβολική ημέρα για την Αίγυπτο, καθώς συμπληρώθηκαν πέντε ακριβώς χρόνια από τη διάνοιξη του δεύτερου καναλιού του Σουέζ, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής για τη Χώρα του Νείλου από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μάλιστα, η πληροφόρηση την άφιξη του κου Δένδια στο Κάιρο ήταν αιφνιδιαστική και το πληροφορηθήκαμε όταν ήδη βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και συνομιλούσε με τον ομόλογό του ενώ οι διπλωμάτες έδειξαν τη δέουσα σοβαρότητα την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν στα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

«Δεν είναι ώρα για να παίζουμε με την εθνική κυριαρχία»

Πάντως, η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με την Τουρκία να «απαντά» βίαια και απειλητικά. Σύμφωνα με ό,τι αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο ethnos, «η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Η ακύρωση των διερευνητικών επαφών είναι το λιγότερο που θα πράξει. Θα δούμε σύντομα την έξοδο του Oruc Reis και θα τεντώσει το σχοινί η Άγκυρα. Μπορεί να οδηγηθούμε σε μείζονα κρίση».

Όσο για τη στάση της Ελλάδας, θα πρέπει να είναι ψύχραιμη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο. Αντίθετα. Καλώς έπραξε», σχολίασε. Και αυτό που απομένει να δούμε είναι οι λεπτομέρειες, μετά τον θριαμβευτικό τόνο με τον οποίο «ντύθηκε» η συμφωνία. «Θα πρέπει να προστατευθούν νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, πόσο μάλλον το Καστελόριζο και η Στρογγύλη. Δεν είναι ώρα για να παίζουμε με την εθνική κυριαρχία», καταλήγει ο κος Ιγνατίου.