Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε στην Αγία Σοφία για την προσευχή της Παρασκευής και δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα,: «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Άνγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει για 3 με 4 εβδομάδες να «παγώσουν» τις έρευνες, και όπως αποκάλυψε, «εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι (σ.σ. εννοώντας την Ελλάδα) αλλά αν το ζητάς εσύ θα το κάνω».
Δείτε τη σχετική ανάρτηση του πρακτορείου ειδήσεων Anadolou
«Διατηρούμε αποφασιστικά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη, θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες που είχαμε ξεκινήσει στη θάλασσα. Ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που αψηφούν δικαιώματα ή νόμους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία υποδέχτηκε με έκδοση NAVTEX την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα σε Κάιρο και Αθήνα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» και προσθέτει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη και σημειώνει ότι η «Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003, τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».
«Η Τουρκία στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η συμφωνία
Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας– Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.
«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε.
«Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».
«Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις. Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.