Ελλάδα

Πόρος κορωνοϊός: Συναγερμός στο νησί με τουλάχιστον 24 κρούσματα

Πόρος κορωνοϊός: Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή στον Πόρο αφορούν τόσο στην κυκλοφορία όσο και τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και ελήφθησαν μετά τα 13 πρώτα κρούσματα κορωνοϊού.

Συναγερμός έχει σημάνει στον Πόρο εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς ήδη στο νησί μετράνε 24 και εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τα 130. Χθες ο Πόρος έγινε η πρώτη περιοχή για την οποία ελήφθησαν νέα μέτρα, με τοπικό lockdown, μετά την έξαρση της Covid-19 το τελευταίο δεκαήμερο.

Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή στον Πόρο αφορούν τόσο στην κυκλοφορία όσο και τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και ελήφθησαν μετά τα 13 πρώτα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο νησί. Τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε το πρώτο μερικό lockdown στον Πόρο. Από τις 28 Ιουλίου υπάρχουν 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ αναμένονται τα τεστ 130 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αποφασίστηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο νησί για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Έρχεται lockdown στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και του επικεφαλής της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αποτέλεσε τον λόγο που πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή έκτακτων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά τον Δεκαπένταύγουστο – οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη – με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που τρέχει η Πολιτική Προστασία και το οποίο αναλύθηκε τόσο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η Θεσσαλονίκη τέλος Αυγούστου θα είναι ποσοστιαία μια από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Προβληματισμός υπήρξε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και για τον συνωστισμό που παρατηρείται στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ζέρβας ενημέρωσαν από την πλευρά τους, Χαρδαλιά και Τσιόδρα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τον κορονοϊό.

Ανησυχούν οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Να σημειώσουμε ότι επιστήμονες ζητούν να παρθούν νέα μέτρα μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Δραματική προειδοποίηση στους πολίτες για να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, αλλά και στο κράτος να αυστηροποιήσει τα μέτρα, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης. «Πρέπει να ελέγξουμε, κι αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά.

Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε.

Τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων καθημερινά, καθώς και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό, έχουν ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα του ιού, στη φάση που διανύουμε, είναι ασυμπτωματικά και έχουν προκύψει από την αυξημένη διερεύνηση που γίνεται, καθώς πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ. «Η δυναμική του αριθμού δημιουργεί σοβαρότατο θέμα κινδύνου και ‘κόκκινης γραμμής’ για τη λήψη μέτρων», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στους μικρότερης ηλικίας ανθρώπους που νοσούν, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο