Υποστηρίζοντας ότι διώκονται από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 23 Τούρκοι πολίτες ανάμεσα τους και παιδιά αποβιβάστηκαν με σκάφος, το απόγευμα της Πέμπτης, σε παραλία του Βροντάδου, ζητώντας πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.
Το Λιμεναρχείο Χίου συνέλαβε δύο άτομα τα οποία φαίνεται ότι έχουν ρόλο διακινητών ενώ οδήγησαν το σκάφος έξω από το κεντρικό λιμεναρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας politischios, σε όλους επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ και αναμένεται να μεταφερθούν στη δομή καραντίνας της Λευκωνιάς. Ύστερα από ημέρες θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου θα αποφασιστεί η τύχη του αιτήματός τους.
Από την άλλη άρθρο του Politico αναφέρει πως οι κοσμικοί Τούρκοι φοβούνται και είναι απογοητευμένοι
Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά είναι ένα ακόμη πλήγμα για την ήδη περιθωριοποιημένη κοινότητα των χριστιανών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Politico. Στο άρθρο μίλησε και ο ιδιοκτήτης της μοναδικής ελληνόγλωσσης εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης, την «Απογευματινή». Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι κάτι νέο. Το έθεταν συχνά αξιωματούχοι καθώς και δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά στο τέλος πάντα ξεθώριαζε», είπε ο Μηνάς Βασιλειάδης.
Ο αρχισυντάκτης της αρμενικής εφημερίδας Agos, Γιετβάρτ Ντανζικιάν, δηλώνει: «Υπάρχει διάχυτη μια ισλαμιστική και εθνικιστική ατμόσφαιρα, που φέρνει σε δύσκολη θέση τους χριστιανούς στην Τουρκία. Φοβάμαι ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει εντάσεις, αν και σήμερα δεν είναι τα πράγματα δυσκολότερα απ’ ό,τι πριν από 100 χρόνια».Στη συνέχεια ο Ντανζικιάν λέει στο Politico πως η απόφαση για την Αγία Σοφία ήταν το τελευταίο «βήμα εθνικισμού» της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας.
«Όλες οι χριστιανικές μειονότητες και οι κοσμικοί Τούρκοι είναι απογοητευμένοι και φοβούνται. Κάποιοι νέοι Χριστιανοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να πάνε σε χώρες της Δύσης». Το άρθρο αναφέρει ότι ήδη ο αριθμός των Χριστιανών μειώνεται συνεχώς στη γείτονα και σημειώνει ότι το 1914 αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της σημερινής Τουρκίας, αλλά το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε δραματικά μετά τις απελάσεις, τα πογκρόμ, τις γενοκτονίες χριστιανικών πληθυσμών – που η Άγκυρα αρνείται επίμονα – και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το 1923.
Έτσι σήμερα πιστεύεται ότι απομένουν κάπου 100.000 Χριστιανοί – ανάμεσά τους Ελληνορθόδοξοι, Αρμένιοι, Συρορθόδοξοι καθώς και οι κοινότητες των Καθολικών και των Προτεσταντών – σε μια χώρα 82 εκατ. κατοίκων. Από την πλευρά του ο Εμρέ Τσελίκ, ο οποίος διοργάνωνε διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, ανέφερε ότι οι μόνοι που διαφωνούν είναι η κοινότητα των Ορθοδόξων κι ότι οι υπόλοιποι Χριστιανοί δεν δίνουν και τόση σημασία, θεωρώντας το ζήτημα εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Σε αυτή την τοποθέτηση απάντησε ο αρχισυντάκτης της αρμένικης εφημερίδας Argos, λέγοντας: «Τα νέα δεν είναι άσχημα μόνον για τους Χριστιανούς, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ανέκαθεν θεωρούσα την Αγία Σοφία ως παγκόσμια κληρονομιά, ότι ανήκει σ’ ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνον στους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους. Και τώρα πονάω που χάσαμε αυτή την παγκόσμια κληρονομιά».