«Θα φοράμε όλοι μάσκα, θα το πάρουμε απόφαση, είναι μέτρο που προφυλάσσει εμάς και τους άλλους» επισήμανε στον ΣΚΑΪ για τον κορωνοϊό η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου. «Σήμερα φτάσαμε να λέμε ότι αν όντως ο κόσμος μπορούσε να φορεί συνεχώς μάσκα θα εξαφανιζόταν το πανδημικό κύμα… Το ανακοίνωσε ο διευθυντής του Κέντρου Νοσημάτων στην Άτλαντα στα μέσα Ιουλίου» εξήγησε η καθηγήτρια.
Όπως ανέφερε δε, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις πριν από μια εβδομάδα ακόμα κι αν ο ιός μεταδοθεί σε κάποιον που φοράει μάσκα, θα νοσήσει πολύ ελαφρά ή θα είναι ασυμπτωματικός. Όπως επισήμανε, «πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ή να βάζουμε αντισηπτικό ανά μια ώρα, μισή ώρα, και να κρατάμε αποστάσεις, αποστάσεις και σε εξωτερικούς χώρους.
Για τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου είπε ότι μπορεί να γίνουν, αλλά με λίγο κόσμο, αλλά θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες μέρες. «Είμαι αισιόδοξη να πιστεύω ότι μπορεί να μην έχουμε έρθει στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αλλά βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, και αν δεν προσέξουμε μπορεί να φτάσουμε στο δεύτερο κύμα. Η ανησυχία είναι ότι πολλά κρούσματα είναι διάσπαρτα και ‘’ορφανά’’, δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατηθούν» εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου.
Γάμοι, πάρτυ και νοσοκομεία οι εστίες του κορωνοϊού
Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα και ευελπιστούν ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, που αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Χθες, ήταν μια ακόμη δύσκολη ημέρα καθώς καταγράφηκαν 124 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως το 1/3 των κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών. Τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου τα κρούσματα ήταν συνολικά 262, ειδικότερα 110 την 1η Αυγούστου, 75 την επόμενη και 77 στις 3 Αυγούστου. Σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρείται μια ξεκάθαρη μετατόπιση της επιδημίας σε νεαρότερης ηλικίας άτομα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα πάρτι και στον συνωστισμό σε beach bars, και νυχτερινά μαγαζιά.
Τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφονται στους νέους ηλικίας 19 έως 64 χρόνων, δημιουργούν ντόμινο μολύνσεων που φτάνουν μοιραία και στα ηλικιωμένα και ευπαθή μέλη των οικογενειών που αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα μολύνσεων. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων νοσούν ευκολότερα ακόμη και αν προσέχουν και χρειάζονται συχνότερα νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το γεγονός μάλιστα της χαλαρής συμπεριφοράς των νέων σε συνδυασμό με το ότι τουλάχιστον ποσοστό 24% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί επιταχύνει τη διασπορά του κορωνοϊού και επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.