Πολιτική

Μετακλητοί δημόσιο: Καταγγελία για αρνητικό ρεκόρ επταετίας

Μετακλητοί δημόσιο: Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής καταγγέλλουν ότι τον Μάιο του 2020 οι μετακλητοί υπάλληλοι στο Δημόσιο έφτασαν τους 2.817, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 7 χρόνια.

Δύο στελέχη του Κινήματος Αλλαγής προχώρησαν σε καταγγελία ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι στο δημόσιο τον Μάιο του 2020 έφτασαν τους 2.817, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ επταετίας. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν έχει καταγραφεί υψηλότερο νούμερο.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, εμπειρογνώμονας δημόσιας διοίκησης και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τα παραπάνω θέτει ζήτημα δημιουργίας πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας στις προσλήψεις μετακλητών, τονίζοντας πως στο ξεκίνημα της νυν κυβέρνησης, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019, οι μετακλητοί αυξήθηκαν κατά 1.107 άτομα. Όπως δήλωσε ο ίδιος «στα Νέα», η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθ’ όλα τα έτη της, αύξησε κατά 1.722 τον αριθμό των μετακλητών (32 άτομα τον μήνα). Από την άλλη, η κυβέρνηση Σαμαρά, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (τουλάχιστον κατά το διάστημα 2013 – 2015), αύξησε κατά 33 τους μετακλητούς υπαλλήλους συνολικά (σχεδόν ένας τον μήνα).

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους περισσότερους μετακλητούς φέρονται να έχουν προσλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Πολιτική Προστασία (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) καθώς και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Μέχρι σήμερα οι μετακλητοί είχαν μια δουλειά “λάντζας”. Συνήθως είχαν τον ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ διοίκησης και πολιτικής. Αυτό όμως έχει αλλάξει. Προσλαμβάνονται ιδιώτες οι οποίοι παίρνουν θέσεις διευθυντικές ή τμηματάρχη και τους δίνεται το δικαίωμα να υπογράφουν, για παράδειγμα, εντάλματα πληρωμής. Αυτό πρέπει να μας θορυβήσει όλους. Πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που περνούν από τα χέρια τους αυτοί οι ιδιώτες που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα δεν υπόκεινται και στους περιορισμούς που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (οι οποίοι έχουν προσληφθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία, μέσω ΑΣΕΠ); Δεν δεσμεύονται από κάποια σχέση δημοσίου δικαίου και πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά.

Πλέον, δηλαδή, έχουμε μετακλητούς που καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Η ουσία είναι ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία πριν από την εκλογή της εκφραζόταν σύσσωμη κατά της πρακτικής αυτής, σήμερα εμφανίζεται όχι απλώς να την υιοθετεί αλλά και να τη… διανθίζει», σημειώνει ο κ. Καρκατσούλης.

Από την πλευρά της η γραμματέας Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ, Έφη Στεφοπούλου σημειώνει πως τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και δεν υπάρχουν πιέσεις των δανειστών, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις ίδιες τακτικές που μας οδήγησαν σε αυτά και ξαναδημιουργεί τις κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι «βόμβες» στα δημοσιονομικά θεμέλια της χώρας, μιας και δίνουν το νομικό έρεισμα για προσλήψεις ανά πάσα στιγμή.

Η κ. Στεφοπούλου τονίζει ακόμα πως η επιλογή των υπουργικών εκλεκτών σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης μπορεί να υποκρύπτει και την πρόθεση των κυβερνώντων να ελέγξουν κρίσιμες λειτουργίες της διοίκησης (αναθέσεις έργων, συμβάσεις και λοιπά θέματα που χειρίζεται ένας διευθυντής οικονομικού).

Τέλος, τονίζει πως στο άρθρο 46 παρ. 6 του Ν4622/2019 αναφέρεται ότι ο αριθμός των μετακλητών κάθε υπουργού, υφυπουργού κ.ο.κ. μπορεί να αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες του ξεπερνώντας τα όρια που ο ίδιος νόμος ορίζει στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, ενώ αυτοί δεν υποχρεούνται να έχουν καν πτυχίο (άρθρο 48).