Οι 3.000 τόνοι νιτρικής αμμωνίας που προκάλεσαν την απόλυτη καταστροφή στην Βηρυτό βρισκόταν, σε ακατάλληλο χώρο αποθήκης στο λιμάνι της πυκνοκατοικημένης πόλης. Είχαν κατασχεθεί από τις αρχές του Λιβάνου το 2014 από ένα πλοίο ρώσικης ιδιοκτησίας, κατά τη διάρκεια ελέγχου. Η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιείται για γεωργικό λίπασμα αλλά και για την κατασκευή βομβών, και ο ιδιοκτήτης του καραβιού που την μετέφερε κατάφερε να διαφύγει από τις αρχές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος ο Ρώσος είναι ιδιοκτήτης εταιρίας με έδρα τη Λεμεσό.
Πρόκειται για τον Igor Grechushkin, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό. Ο συγκεκριμένος, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus που από το 2014 παρέμενε φορτωμένο με 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού.
Κινητοποίηση των κυπριακών αρχών το 2014
Μετά την κατάσχεση του πλοίου το 2014 από τις αρχές του Λιβάνου ο Grechushkin εξαφανίστηκε και εγκατέλειψε το πλοίο με πλήρωμα 4 Ουκρανούς διακόπτωντας τη τροφοδοσία τους. Οι κυπριακές αρχές έχουν κινητοποιηθεί και αναζητούν την άκρη του νήματος. To Ρώσο υπήκοο Igor Grechushkin που ενδεχομένως να βρίσκεται στη Κύπρο αναζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας στο πλαίσιο των ερευνών για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Εικάζεται πως το πλοίο είχε φορτωθεί στο Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία, αλλά προσέγγισε το λιμάνι της Βηρυτού για ανεφοδιασμό ή λόγω μηχανικού προβλήματος. Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν Ρώσος και το πλήρωμα (3 άτομα) Ουκρανοί.
Μετά την κατάσχεση του πλοίου ο Grechushkin, σταμάτησε να επικοινωνεί με το πλήρωμα, το οποίο εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν υπό περιορισμό το πλοίο και απαγόρευσαν στο πλήρωμα να το εγκαταλείψει, ενώ δεν έκαναν καμία ενέργεια για καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου.
Έκρηξη στο Μαρί στη Κύπρο
Τον Ιούλιο του 2011, μια τεράστια έκρηξη είχε επίσης σκορπίσει τον θάνατο στη Κύπρο. Επρόκειτο για 101 κοντέινερς φορτωμένα με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί σε πλοίο που απέπλευσε από το Ιράν με κατεύθυνση τη Συρία. Τα εκρηκτικά με απόφαση της τότε κυβέρνησης Χριστόφια αποθηκεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο και δεν κατασχέθηκαν καθώς είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσσαντ ότι με κάποιο τρόπο θα περιέρχονταν στην κατοχή του. Ο χρόνος και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοίωσαν τα εκρηκτικά τα οποία εξερράγησαν σκοτώνοντας 13 άτομα.