Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, έναν κίνδυνο που οφείλουμε τόσο να προλάβουμε όσο και να ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Σαφώς είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας καθώς η ηλεκτροπληξία μπορεί να είναι μοιραία όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα. Πρόκειται για τη βαριά εκείνη κάκωση ενός ζώντος οργανισμού που προέρχεται από την επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το ρεύμα μικρής έντασης προκαλεί προβλήματα στην καρδιά, όπως μαρμαρυγή των καρδιακών κόλπων και των κοιλιών. Το ρεύμα μεγάλης έντασης δρα απευθείας στο αναπνευστικό κέντρο και προκαλεί σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Η επαφή με ρεύμα υψηλής τάσης (όπως τα καλώδια ηλεκτροδότησης) συνήθως επιφέρει αμέσως τον θάνατο ή, σε καλύτερη περίπτωση, προκαλούνται βαριά εγκαύματα. Επιπλέον, η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος από το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσει βαριά εγκαύματα στα σημεία εισόδου και εξόδου του ρεύματος.
Τι κάνουμε αν κάποιος πάθει ηλεκτροπληξία;
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ακόμη και αν το θύμα δείχνει ότι είναι καλά, επιβάλλεται να κάνει καρδιολογική και νευρολογική εξέταση, καθώς η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Και ας λάβουμε επίσης, υπόψιν μας ότι τα συμπτώματα της ηλεκτροπληξίας (όπως σοκ, απώλεια αισθήσεων, εγκαύματα, καρδιακή αρρυθμία, οπτικές λάμψεις, κώφωση και σπασμοί) ενδέχεται να εκδηλωθούν ακόμη και αρκετές ώρες μετά το περιστατικό.
Για αυτό το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε αμέσως τον γενικό διακόπτη ή να βγάλουμε την ηλεκτρική συσκευή από την πρίζα. Αν δεν είναι εφικτό αυτό, απομακρύνουμε το θύμα από την πηγή του ηλεκτρισμού πατώντας και με τα δύο πόδια πάνω σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από υλικό που είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού (όπως είναι το ξύλο, λάστιχο ή χαρτί). Παίρνουμε ένα μακρύ ξύλινο αντικείμενο (όπως ένα σκουπόξυλο) και σπρώχνουμε το θύμα μακριά από την πηγή του ηλεκτρισμού. Και απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αντικείμενο φτιαγμένο από μέταλλο ή πλαστικό…! Στη συνέχεια καλούμε ασθενοφόρο ή μεταφέρουμε το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες προστασίας από την ηλεκτροπληξία;
Αρχικά, απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή αν τα χέρια μας είναι βρεγμένα. Αν μια πρίζα έχει αποκολληθεί από τη θέση της, ας μην προσπαθήσουμε σε καμία περίπτωση να την επανατοποθετήσουμε μόνοι μας. Αν κάποια ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι έχει βραχεί, να μην τη βάλουμε σε καμία περίπτωση πίσω στην πρίζα. Πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο.
Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδέουμε πολλές ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα στο ίδιο πολύμπριζο. Και σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο μιας και η υγρασία μετατρέπει το σώμα μας σε ακόμα καλύτερο αγωγό του ηλεκτρισμού. Και σαφώς πάντα κλείνουμε ή αφαιρούμε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές.
Τέλος, αν αισθανθεί κανείς ότι υπάρχει μία περίεργη μυρωδιά μέσα στο δωμάτιο, αφαιρούμε αμέσως το καλώδιο από την πρίζα. Έπειτα καλούμε έναν ηλεκτρολόγο ενώ βοηθητική είναι και η τακτική συντήρηση των ηλεκτρικών συσκευών.