Κόσμος

ΠΟΥ κορωνοϊός: «Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ θεραπεία για τον ιό»

ΠΟΥ κορωνοϊός: Σε μια ανακοίνωση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχέση με την πορεία της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε μια ανακοίνωση που τρομάζει. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι παρόλο που υπάρχουν ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο απέναντι στον ιό, υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την ασθένεια COVID-19. Ο ΠΟΥ σημειώνει ακόμα ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, περισσότερα από 18,14 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων Μάικ Ράιαν καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

«Το μήνυμα προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: “κάντε τα πάντα” », δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού κατά τη διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΠΟΥ στην Γενεύη. Τόνισε ακόμα ότι ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

«Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ορισμένα αποτελεσματικά εμβόλια που θα βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από την προσβολή. Ωστόσο, δεν υπάρχει πανάκεια αυτήν την στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ». Ο Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι χώρες με μεγάλο ρυθμό μετάδοσης, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, χρειάζεται να ετοιμαστούν για μεγάλη μάχη: «Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί επίμονη δέσμευση».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η ερευνητική επιτροπή που βρίσκεται στην Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη. Μια ευρύτερη, υπό τον ΠΟΥ, επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Κίνα και άλλες χώρες, σχεδιάζεται να μελετήσει στη συνέχεια την προέλευση του ιού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν, αν και ο χρόνος και η σύνθεση για την έρευνα αυτήν δεν είναι ακόμη σαφείς. Ο διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από την ασθένεια COVID-19, καθώς οι ωφέλειες υπερισχύουν των κινδύνων μόλυνσης.