Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Χωρίς πνευμονολογικές κλινικές παραμένουν Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ

ΣΥΡΙΖΑ νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: : Με ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη αναφέρει ότι το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία παραμένουν χωρίς πνευμονολογικές κλινικές. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 27 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ερώτηση στη Βουλή που υπογράφουν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το θέμα της έλλειψης πνευμονολογικών κλινικών στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Το θέμα ανέδειξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη που σημειώνει ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία λόγω πανδημίας τα νοσοκομεία της πόλης αφήνονται χωρίς τις εξειδικευμένες κλινικές που χρειάζονται.

Το πρόβλημα έχει τεθεί επισήμως, ήδη από τον περασμένο Μάιο, προς τον Υπουργό Υγείας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, κ. Σπύρο Ζακυνθινό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς του Υπουργείου και ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το thessnews.gr.

Τι αναφέρει η ερώτηση

“Προκαλεί αλγεινή εντύπωση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας το γεγονός ότι, παρά τις μεγαλόσχημες κυβερνητικές εξαγγελίες για την Υγεία, οι ασθενείς και χρόνια πάσχοντες με πνευμονικές νόσους, οι οποίοι εξυπηρετούνται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας τους. Και αυτό γιατί, καθώς τα δύο προαναφερθέντα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πνευμονολογική κλινική, οι ασθενείς αναγκάζονται είτε να περιμένουν την επόμενη εφημερία των δύο άλλων νοσοκομείων («Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου») είτε, σε περίπτωση που εισαχθούν αυθημερόν σε Ιπποκράτειο ή ΑΧΕΠΑ, να διακομιστούν την επομένη σ’ ένα από τ’ άλλα δύο”.

“Το πρόβλημα εντείνεται αν ληφθεί υπόψη ότι, εξαιτίας της πανδημίας, η πνευμονολογική κλινική του «Παπανικολάου» έχει δεσμευτεί για περιστατικά κορωνοϊού, με συνακόλουθη μείωση κατά 50% των διαθέσιμων κλινών για άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος στο «Παπανικολάου», κ. Αδαμάντιο Χλωρό, το 10% των επισκεπτών στα επείγοντα των νοσοκομείων Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ το 7% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι πνευμονοπαθείς.

Στο ερώτημα ποιος αναλαμβάνει αυτά τα περιστατικά ελλείψει πνευμονολόγων, η απάντηση είναι: παθολόγοι-λοιμωξιολόγοι. Παρά τις προσπάθειές τους, για τα σοβαρότερα περιστατικά χρειάζεται παρακολούθηση από πνευμονολόγο και τότε αρχίζουν οι διακομιδές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και την επιβάρυνση του ιατρικού προσωπικού”.

“Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφήνεται στην τύχη του από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. Χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, που να ανταποκρίνονται στις μεγάλες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού” καταλήγει η ερώτηση