Οι οικονομικές συνέπειες που επέφερε ο κορωνοιός στον κλάδο των αερομεταφορών είναι καταστροφικές. Από τότε που ξέσπασε ο φονικός ιός, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα ταξίδια με αποτέλεσμα να ζήσουν από νωρίς έντονη απώλεια στα έσοδά τους. Όπως φαίνεται, ο ιός έπληξε μέχρι και τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής, η οποία ανακοίνωσε την περικοπή περίπου 2.700 θέσεων εργασίας, ή το ένα τρίτο των εργαζομένων της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα συνδικάτα προκειμένου να μειώσει τους μισθούς και, κατά συνέπεια, αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η LATAM θα προσφέρει πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης έως την Τρίτη 4 Αυγούστου και θα ξεκινήσει στη συνέχεια τις απολύσεις προσωπικού εάν δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις εργαζομένων για αποχώρηση, ανέφερε ο όμιλος.
Στα τέλη Μαΐου, η αεροπορική εταιρεία κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ και υπάχθηκε στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα που επιτρέπει σε μια εταιρία που δεν μπορεί να πλέον να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις να αναδιαρθρωθεί τελώντας σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.
Η Latam Airlines Group SA, υπέβαλε σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας, μετά και τον δεύτερο μεγαλύτερο αερομεταφορέα στη Νότια Αμερική, την Avianca Holdings, αφού η πανδημία του νέου κορωνοϊού καθήλωσε τις πτήσεις στην περιοχή. Η Latam είχε ήδη μειώσει τους μισθούς των περίπου 43.000 εργαζομένων της στο μισό από τον Μάιο και στα μέσα του μήνα είχε ανακοινώσει την κατάργηση 1.400 θέσεων εργασίας στη Χιλή.
Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού οι αεροπορικές εταιρείες είναι μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την απαγόρευση των ταξιδιών
Έτσι, η Latam Airlines δεν στάθηκε τόσο τυχερή όσο η Lufthansa, την οποία έσπευσε να διασώσει το γερμανικό κράτος . Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει τον Μάιο, ήταν σε επαφές με τις κυβερνήσεις στη Χιλή, τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού για πρόσθετη στήριξη και χρηματοδότηση.