Όσο ο φονικός ιός καραδοκεί και στη γειτονική Ιταλία, τόσο εντείνεται και ο ¨χρυσός κανόνας” που θα πρέπει να ακολουθείτε από όλους τους πολίτες για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοιού. Η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι οι τρεις οδηγίες που θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους Ιταλούς.
Ειδικότερα, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε απόφαση με την οποία επιβεβαιώνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει προσέλευση πολιτών (με ιδιαίτερη αναφορά στα τρένα), αλλά και η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου. Ο Ιταλός υπουργός, παράλληλα, ζήτησε από τρεις σιδηροδρομικές εταιρείες να σεβαστούν και πάλι την ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου, την οποία κατήργησαν χθες Σάββατο 1 Αυγούστου.
«Η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Παραμένουν τρεις οι βασικοί κανόνες: η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών», δήλωσε ο Ρομπέρτο Σπεράντσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δημόσιου καναλιού Rai Uno.
Η περιφέρεια της Λομβαρδίας, μέχρι να εξετάσει τη νέα απόφαση οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το 100% των καθισμάτων
Προς το παρόν,η περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, έκανε γνωστό ότι μέχρι να εξετάσει με προσοχή τη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας, στα μέσα μεταφοράς οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το 100% των καθισμάτων, ενώ όσοι μένουν όρθιοι, θα πρέπει να τηρούν την καθορισμένη απόσταση ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί και λόγω της τελευταίας αυτής διάστασης απόψεων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, ότι η κυβέρνηση Κόντε έχει διαφορετική και πιο αυστηρή άποψη, σε σύγκριση με μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε το Σάββατο 1 Αυγούστου στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».
«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων» (που αποτελείται από 18 μέλη και 12 συμβούλους) «υπογράμμισε τη σημασία μιας απόκρισης που πρέπει να είναι εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια» απέναντι στην πανδημία. Για αυτό και οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα εξετάζοντας συνέχεια τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται.