Κόσμος

Βρετανία κορωνοϊός: Καραντίνα για τους άνω των 50 σκέφτεται ο Τζόνσον

Βρετανία κορωνοϊός: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για το πως θα αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Ένα από αυτά είναι η καραντίνα για τους άνω των 50.

Νέα αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται ξανά στη Βρετανία από την 1η Μάη και η κυβέρνηση της χώρας προβληματίζεται για τα μέτρα που πρέπει να πάρει απέναντι σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να ισχύσει λοκ ντάουν για τους 50αρηδες, τους 60αρηδες και τους 70αρηδες, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr.

Καθώς η Βρετανία προσπαθεί να μπει σε διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων, μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι λήγει η σύσταση που είχε δοθεί σε 2.2. εκατομμύρια ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, να παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες κοινωνικές επαφές. Πλέον μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και σε πιο κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Δύσκολο ένα γενικό λοντάουν

Επειδή όμως είναι αρκετά πιθανό, να επιστρέψει και ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει με ποια (διαφορετικά) μέτρα θα μπορέσει να αντιδράσει αυτήν τη φορά καθώς και γι’ αυτήν, αλλά και για τις περισσότερες χώρες, η περίπτωση ενός δεύτερου γενικού lockdown μοιάζει για πολλούς λόγους ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοσθεί.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι Sunday Times, τα άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των λοιμωξιολόγων και είναι πολύ πιθανό, με βάση την ηλικία τους και το ιατρικό τους ιστορικό, να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν σπίτι.

Στο τραπέζι συσκέψεων της Downing Street έχουν «πέσει» και άλλες ιδέες, όπως η απαγόρευση στους Λονδρέζους να μην βγουν εκτός της περιοχής που περικλείεται από τον περιφερειακό δρόμο Μ25, ή η απαγόρευση διανυκτέρευσης κατοίκων σε σπίτια φίλων τους.

Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, ο Μπόρις Τζόνσον είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, «για να αποτρέψουν ένα δεύτερο εθνικό lockdown και οποιεσδήποτε οικονομικές επιπτώσεις», με πηγές από την Downing Street να χαρακτηρίζουν τη συζήτηση ως ένα «παιχνίδι πολέμου».

Επισήμως πάντως η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε πληροφορία.

Ο υπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ρόμπερτ Τζένρικ, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακόμα κανένα σχέδιο [για συστάσεις περιοριστικών μέτρων στους ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω]. Προχωρώντας, ελπίζουμε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια πιο τοπική πρόσεγγιση…δεν έχουμε κανένα σχέδιο για μια προσέγγιση που θα αφορά ολόκληρη τη χώρα»

Μόλις την Παρασκευή πάντως, η απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων μέσω του ανοίγματος επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τομέα της ψυχαγωγίας και της αισθητικής περιποίησης ματαιώθηκε. Αιτία η αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κοροναϊού, για πρώτη φορά από την 1η Μαΐου.