Τεχνολογία

Η θλιβερή ιστορία που κρύβεται πίσω από το μήλο της Apple

Από που προέρχεται το πασίγνωστο δαγκωμένο μήλο της Apple;

Και ποιος δεν γνωρίζει ένα από τα διασημότερα λογότυπα παγκοσμίως, αυτό της Apple, του τεχνολογικού κολοσσού. Ο λόγος για ένα μήλο και μάλιστα δαγκωμένο. Πολλοί το γνωρίζουν, λίγοι όμως ξέρουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από το πασίγνωστο λογότυπο.  Η επικρατέστερη ιστορία πίσω από το διάσημο logo  θέλει το διάσημο δαγκωμένο μήλο να το συνδέουν με τον Άλαν Τιούρινγκ, έναν σπουδαίο μαθηματικό που έθεσε τις βάσεις για τους σύγχρονους υπολογιστές.

Ο Άλαν Τιούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έκρινε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ο άνθρωπος ο οποίος έσπασε τον κώδικα Enigma, την κωδικοποίηση που χρησιμοποιούσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χίτλερ. Ωστόσο, η ζωή του έμελλε να είναι τραγική, καθώς το 1954 βρέθηκε αντιμέτωπος με τη φυλακή αντιμετωπίζοντας ψυχολογικά προβλήματα, αυτοκτόνησε με ένεση δηλητηρίου και μάλιστα με κυάνιο, που έκανε σε ένα μήλο και στη συνέχεια το έφαγε, βάζοντας τέλος στη ζωή του.

Τι συμβολίζει όμως το μήλο και πως συνδέεται με τον Νεύτωνα;; – Άλλες θεωρίες για το διάσημο λογότυπο

Αξίζει να τονισθεί ότι το μήλο αντιπροσωπεύει τη γνώση, όπως αυτό  που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα. Η δαγκωνιά (Bite) συμβολίζει το byte, τη μονάδα μέτρησης ποσότητας πληροφορίας στα υπολογιστικά συστήματα. Σημειώνεται ότι το πρώτο logo της εταιρείας, που σχεδιάστηκε από τον συνέταιρο του Jobs, Ron Wayne έδειχνε ένα δέντρο με ένα μήλο και τον Νεύτωνα να στέκεται από κάτω. Αυτό το logo κράτησε ένα χρόνο και στη συνέχεια άλλαξε από τον γραφίστα Rob Janoff.

Αυτός, σε συνέντευξή του στο CreativeBits, απέρριψε όλες τις θεωρίες, τον Νεύτονα, τη Βίβλο, το byte και τον Turing ως αστικούς μύθους. Ο γραφίστας παραδέχεται ότι δεν έλαβε ξεκάθαρες οδηγίες για το logo από τον Jobs. Ωστόσο εξηγεί πως η ιδέα να σχεδιάσει ένα μήλο και ο λόγος που έβαλε εκεί την δαγκωνιά ήταν  για λόγους κλίμακας. Δηλαδή, το μήλο φαίνεται δαγκωμένο, ώστε να μπορείς να καταλάβεις, ακόμα κι όταν το logo είναι πολύ μικρό, πως πρόκειται για ένα μήλο και όχι για ένα κεράσι.