Με την πολυνομία και την κακονομία ασχολήθηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη σχετική εισήγηση να γίνεται από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Φαίνεται πως «πόλεμο» με τα παραπάνω φαινόμενα που ταλανίζουν διαχρονικά την Ελλάδα, ανοίγει η ελληνική κυβέρνηση μέσω της προετοιμασίας του ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Στη συνερδίαση, ο υπουργός υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «πέραν της θέσπισης νέας νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που θα ακολουθείται κατά τη θέσπιση νέων κανόνων δικαίου, το Επιτελικό Κράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη, νομοθετική και διοικητική, κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας».
Εγχείρημα, που όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο κος Γεραπετρίτης, αποτελεί «θεμελιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και κακονομίας και κατ’ επέκταση τόσο για τη θεσμική όσο και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας». Εξειδικεύοντας στη συνέχεια, στη γενική γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης έχει συσταθεί η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ), με τη συμμετοχή δεκατριών διακεκριμένων νομικών, υπό την προεδρία του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην υπουργού Γιώργου Σταυρόπουλου, που συντονίζει κεντρικά το εγχείρημα της κωδικοποίησης.
Η κωδικοποίηση, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, εκκινεί με απόφαση του γενικού γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, ύστερα από σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπουργείων ή της ΚΕΚ. Για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας προβλέπονται περισσότερες εναλλακτικές δυνατότητες, με τη συμμετοχή της ΚΕΚ, των υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Η επιλογή μεταξύ των δυνατοτήτων αυτών γίνεται αναλόγως της προς κωδικοποίηση νομοθετικής ύλης. Προβλέπεται επίσης, κατά περίπτωση, σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων με τη χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
Παράλληλα, ο κος Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι «προηγούμενες απόπειρες κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας απέδωσαν πενιχρά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων λόγω του ότι προηγούμενες κεντρικές επιτροπές κωδικοποίησης αναλάμβαναν οι ίδιες αποκλειστικά το σισύφειο έργο της κωδικοποίησης. Η ουσιαστική συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων αποτελεί όμως -τόνισε- αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του κωδικοποιητικού εγχειρήματος».
Σχεδιάζεται η άμεση εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας και για τη δασική νομοθεσία
«Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η άμεση εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας και για τη δασική νομοθεσία, τη νομοθεσία που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά και το σύγχρονο πολιτισμό, τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, όπως επίσης τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιπλέον, η ΚΕΚ προγραμματίζει το ετήσιο πρόγραμμα κωδικοποίησης για το 2021, το οποίο θα ενταχθεί στο Ενοποιημένο Προσχέδιο Κυβερνητικού Έργου, το οποίο θα εγκριθεί στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του προσεχούς Σεπτεμβρίου».
Πάντως, τα υπουργεία που δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει στη γενική γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και την ΚΕΚ τις προτεραιότητές τους ως προς την κωδικοποίηση της νομοθετικής ύλης αρμοδιότητάς τους μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις τους έως τις 20 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, προκειμένου αυτές να συμπεριληφθούν στο ετήσιο πρόγραμμα.