Τουλάχιστον 33 μέλη πληρώματος που έχουν περιοριστεί πάνω σε κρουαζιερόπλοιο της νορβηγικής εταιρίας Hurtigruten, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η εταιρία. Από τα 158 μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο Roald Amundsen, «33 βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, ενώ 120 βρέθηκαν αρνητικά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Hurtigruten. Άλλοι πέντε εργαζόμενοι πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ.
Χθες Παρασκευή τέσσερις εργαζόμενοι του πλοίου βρέθηκαν θετικοί στον ιό και έκτοτε νοσηλεύονται. Πρόκειται για «ξένους υπηκόους», σύμφωνα με το νοσοκομείο. Το πλήρωμα του Roald Amundsen, το οποίο είχε φθάσει το ίδιο πρωί στο λιμάνι Τρόμσο (βόρεια) από το νορβηγικό αρχιπέλαγος των νησιών Σβάλμπαρντ, τέθηκε σε καραντίνα πάνω στο πλοίο, αφού τέσσερα μέλη του προσωπικού «είχαν απομονωθεί για αρκετές ημέρες λόγω άλλων συμπτωμάτων, που δεν συνδέονταν με την Covid-19», εξήγησε χθες σε ανακοίνωσή της η εταιρία.
«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να υποψιαστούμε την Covid-19 όταν το πλοίο έδεσε στο Τρόμσο λόγω των συμπτωμάτων που παρουσίαζαν», συνέχισε.
Στο πλοίο επέβαιναν επίσης σχεδόν 180 επιβάτες που είχαν αναχωρήσει στις 25 Ιουλίου. Κανείς δεν είχε αναφέρει συμπτώματα που να συνδέονταν με την Covid-19 στη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με την εταιρία. Όλοι αποβιβάστηκαν κατά την άφιξή τους χθες, αλλά περίπου 60 από αυτούς είναι σε καραντίνα στο Τρόμσο, διευκρινίζει σήμερα η εταιρία.
Το νορβηγικό Ινστιτούτο δημόσιας υγείας δεν αποκλείει να ανακαλυφθούν και άλλα κρούσματα μόλυνσης, «όμως δεν θα έχουμε την απάντηση πριν διενεργηθούν τα τεστ», ανέφερε αξιωματούχος του ινστιτούτου, που συνιστά σε όλους τους επιβάτες να τεθούν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων τους. Μέχρι χθες η σκανδιναβική χώρα κατέγραφε 9.208 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Ένας άνθρωπος πέθανε από τον ιό χθες βράδυ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 256. Πρόκειται για τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο που συνδέεται με την Covid-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
«Μακράς διαρκείας» η πανδημία
Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία,«προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων». Η επιτροπή συνιστά επίσης στον ΠΟΥ να επιταχύνει τις έρευνες για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων.
Ζητεί επίσης να διευκρινιστούν σημεία όπως «οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας». Η συνεδρίαση της επιτροπής, που διήρκησε έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, με ορισμένους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος μέσω βιντεοσύνδεσης. Αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε τρεις μήνες.
«Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Πολλές επιστημονικές ερωτήσεις απαντήθηκαν, πολλές είναι εκείνες που περιμένουν ακόμη να απαντηθούν», πρόσθεσε. «Η πλειονότητα των κατοίκων της Γης μπορούν να μολυνθούν, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατοικούν στις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρά.»