Στον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην Βουλή. “Πραγματοποιούνται 9.000 δειγματοληπτικά τεστ καθημερινώς στις πύλες εισόδου της χώρας, οι ταξιδιώτες αυτοπεριορίζονται για ένα 24ωρο μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ, παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, για την απουσία μοριακού ελέγχου στο πύλη εισόδου της Κακαβιάς, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως αυτό το πέρασμα είναι κλειστό για ταξιδιώτες.
“Περνούν μόνο οι καθημερινά εργαζόμενοι στην γείτονα, αυτοί που έχουν δηλωμένη κατοικία στην χώρα μας και ομογενείς, καθώς δεν μπορεί να κλείσει η οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς θα ελέγχονταν καθημερινώς οι ίδιοι άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει και στην Κακαβιά συνολικά 2.000 έλεγχοι στις 11 και 12 Ιουλίου όπως και στις 14 και 15 Ιουλίου, σημειώνοντας πως όταν υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνεται ότι και εκεί πρέπει να γίνουν έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται” ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με την περεταίρω ενίσχυση του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μπορούν να διεξάγονται εκεί τα δείγματα, ο υφυπουργό απάντησε πως έχει ενισχυθεί και σε όλη την περίοδο της πανδημίας είχε σημαντική συμβολή στους ελέγχους που έγιναν. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι γίνονται και από το υπόλοιπο δίκτυο που υπάρχει και υποστηρίζουν την περιφέρεια. Σχετικά με τις Κινητές Μονάδες Ελέγχου, ο υφυπουργός είπε πως υπάρχει σχεδιασμός για να ενισχυθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και με πρόσθετες ανάλογα με τις εξελίξεις. Αναφερόμενος γενικά για τους ελέγχους και την παρακολούθηση των κρουσμάτων, υπογράμμισε πως υπάρχει στρατηγικό σχέδιο παρακολούθησης, τίποτα δεν έχουμε αφήσει στην τύχη του από την αρχή της πανδημίας.
Από την μεριά της, η κ. Τζούφη, δήλωσε την ανησυχία της καθώς λήγει η προθεσμία που η Κακαβιά έχει κλείσει, τον Αύγουστο υπάρχει μεγάλη μετακίνηση από ομογενείς και διαμένοντες στην Ελλάδα, η γείτονα χώρα έχει αύξηση κρουσμάτων και ζήτησε να υπάρξει μία Κινητή Μονάδα Ελέγχου που να πραγματοποιεί συστηματικά και καθημερινά ελέγχους. Επίσης, ζήτησε να ενισχυθεί και το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.