Ελλάδα

Ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί μπορεί να κάνει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Eurostat για τις διακοπές των Ελλήνων. Πόσο επηρέασε ο κορωνοϊός τα οικονομικά τους και την επιλογή τους να ξεκουραστούν το καλοκαίρι;

Να μην πάνε φέτος διακοπές επιλέγουν οι Έλληνες, καθώς η οικονομική κατάστασή τους δεν τους επιτρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να περάσουν μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς μετά τον δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 2019 -πριν την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού– το 49% των Ελλήνων δήλωνε ότι δεν έχει το διαθέσιμο εισόδημα για να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη κατάσταση των νοικοκυριών στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία (54%), με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζεται στο 29%. Επιπλέον, ενώ στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφηκε μείωση αυτού του ποσοστού από το 2010 (ήταν 39%), στην Ελλάδα (και στην Ιταλία) καταγράφεται αύξηση. Συγκεκριμένα, το 2010, το 46,3% των Ελλήνων δήλωνε αδυναμία διακοπών μιας εβδομάδας, ανέβηκε στο 52,8% το 2012, υποχώρησε το 2013, εκτινάχθηκε στο 53,7% το 2015 κι έκτοτε μειώνεται αλλά με βραδείς ρυθμούς.

Επιπλέον τα στοιχεία για τους Έλληνες δείχνουν ότι:

  • Το 58% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους.
  • Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 77% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων.
  • Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν μείωση κατά 7,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 11%, σχέση με το 2018.

Από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ημεδαπών τουριστών προκύπτουν τα εξής για το 2019:

  • Τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποίησαν 6,2 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 3,7% και 6%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2018.
  • Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 63,4 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2.339,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,7% και αύξηση 1,7%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2018.
  • Από τα ταξίδια αυτά, το 93,7% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 6,3% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους.

Παρ’ όλα αυτά αυξημένη είναι η κίνηση σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά με τους αδειούχους του Αυγούστου να αναχωρούν για κάποιο νησί:

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί από τον Πειραιά 23 δρομολόγια, 13 από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο. Σύμφωνα με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται πρόβλημα με την πληρότητα στα πλοία για τις Κυκλάδες, καθώς ένας επιβάτης μπορεί να χρειαστεί και δύο ημέρες για την εύρεση ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, ενώ προβλήματα σημειώνονται και για καμπίνες στα υπόλοιπα νησιά.