Κόσμος

Σουηδία κορωνοϊός: Τηλεργασία μέχρι το 2021 προτείνουν οι Αρχές

Σουηδία κορωνοϊός: Το μέτρο έχει ως στόχο να μειωθεί ο συνωστισμός στα δημόσια μέσα μεταφοράς και να διευκολυνθεί η κατάσταση για τους απολύτως αναγκαίους εργαζόμενους που εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να δίνουν το «παρών».

Η Σουηδία, η οποία δεν έλαβε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, προέτρεψε σήμερα τους πολίτες να συνεχίσουν την τηλεργασία τουλάχιστον μέχρι τη νέα χρονιά, τη στιγμή που στη χώρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 80.000.

Τι αλλάζει στη Σουηδία;

Το μέτρο αυτό έχει ως βασικό στόχο να μειωθεί ο συνωστισμός στα δημόσια μέσα μεταφοράς και να διευκολυνθεί η κατάσταση για τους απολύτως αναγκαίους εργαζόμενους που εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να δίνουν το «παρών» στην εργασία τους.

Τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και ιδίως των σοβαρών περιπτώσεων για τις οποίες απαιτείται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όμως η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας σημειώνει ότι «αν αυξηθούν και πάλι οι επαφές, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νέας εξάπλωσης (του ιού) το φθινόπωρο».

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στη χώρα έχουν καταγραφεί 80.100 κρούσματα της Covid-19.Μόνο το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 318 νέες μολύνσεις. Συνολικά, έχουν πεθάνει από την ασθένεια 5.739 άνθρωποι

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία δεν επέβαλε ποτέ καραντίνα στον πληθυσμό, κράτησε ανοιχτά τα σχολεία, τις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Οι αρχές υπερασπίζονται αυτήν την τακτική, την οποία θεωρούν κατάλληλη μακροπρόθεσμα και απορρίπτουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για σύντομες χρονικές περιόδους σε άλλες χώρες, θεωρώντας τα υπερβολικά αναποτελεσματικά, σε σύγκριση με τις συνέπειες που είχαν για την κοινωνία. Όσον αφορά τις μάσκες προστασίας, μόνο το υγειονομικό προσωπικό καλείται να τις χρησιμοποιεί.

Στην Ολλανδία ωστόσο η μάσκα δεν είναι απαραίτητη

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 29 Ιουλίου, ότι δεν θα συστήσει στους πολίτες να φορούν μάσκα για την επιβράδυνση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, τα επιστημονικά στοιχεία της αποτελεσματικότητάς της, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι ανάμεικτα. Πρόκειται για απόφαση που ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Ιατρικής Περίθαλψης Ταμάρα βαν Αρκ μετά από μια επανεξέταση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας (RIVM).

Βέβαια, από την άλλη, η ολλανδική κυβέρνηση θα ζητήσει αντί αυτού, περισσότερη προσήλωση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα, αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε η Βαν Αρκ σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.

Θυμίζουμε πως η Ολλανδία εξέθετε διάφορους προβληματισμούς της στη Σύνοδο Κορυφής και καθυστερούσε εμμέσως με τη στάση της την απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και ήταν μια χώρα που πίστευε ότι μπορεί να βρεθεί μία συμφωνία συμφέρουσα για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Υπάρχουν διαφορές, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, θα πάρει λίγο χρόνο αλλά ένας συμβιβασμός είναι δυνατός», δήλωσε ο Ρούτε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου.