Ως αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ταυτόχρονα πως η ΕΕ έχει επανειλημμένως πει ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνο – Κυπριακή και την Τουρκο – Κυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».
Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε σχετική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι, πέραν του Κυπριακού, ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν όπου τον ενημέρωσα για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Πούτιν για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.
Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο. «Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν κυπριακής πρωτοβουλίας και ενόψει και της επετείου η οποία θα σηματοδοτήσει 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι δύο πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη «βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων», πρόσθεσε το Κρεμλίνο. Οι κύριοι Πούτιν και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να «ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.