Οι κλάδοι των τεχνών-ψυχαγωγίας και του τουρισμού, η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και από τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια του lockdown. H πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων τον Απρίλιο υπερέβη το 90% και το 85% σε ετήσια βάση, ενώ μεγάλη ήταν η μείωσή του και τον Μάιο.
Μεγάλη επιδείνωση σημείωσαν και άλλοι κλάδοι, όπως: μεταφορές και αποθήκευση, ενημέρωση και επικοινωνία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, μεταποίηση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο και κατασκευές. Αντίθετα, πιο ανθεκτικοί αναδείχθηκαν οι κλάδοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (παροχή νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, υγείας), η δημόσια διοίκηση και ο πρωτογενής τομέας.
Αναφορικά με την πορεία των κλάδων που δέχθηκαν το πλήγμα του κορονοϊού, όπως υπογραμμίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, οι προβλέψεις για τις απώλειες που θα μετρήσουν το 2020 εξαιτίας του Covid-19 ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας λόγω της απρόβλεπτης φύσης και της διάρκειας της νέας οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτόν τον λόγο καταγράφονται και σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχετικών προβλέψεων.
Πάντως, οι εξεταζόμενες μελέτες υποθέτουν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί ο πυρήνας του τουρισμού (καταλύματα, εστίαση), αφ’ ενός εξαιτίας των κλειστών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, αφ’ ετέρου λόγω της επακόλουθης σχετικά χαμηλής ζήτησης και περιορισμένης εισροής τουριστών από το εξωτερικό κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με την ΤτΕ (Eκθεση Νομισματικής Πολιτικής), ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα καταγράψει πτώση στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του το 2020 συνολικά κατά 55%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να λαμβάνουν χώρα κατά τους θερινούς μήνες. Από την προβλεπόμενη πτώση, σύμφωνα με την ΤτΕ, της συνολικής ΑΠΑ όλων των κλάδων κατά 7,7% το 2020, οι 3,9 ποσοστιαίες μονάδες αποτελούν συμβολή από τα καταλύματα και την εστίαση, τα οποία έχουν ευρεία πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία. Οι προβλέψεις της ΕΥ για τον κλάδο κάνουν λόγο για πτώση κατά 39% (μέσος όρος των τεσσάρων τριμήνων) στο βασικό σενάριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Grant Thornton με βάση τη «Μελέτη επίδρασης της Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία» εκτιμά ότι οι πωλήσεις των καταλυμάτων στη χώρα θα μειωθούν κατά 52% το 2020 σε σχέση με το 2019 και οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης κατά 41%, ενώ η συνολική πτώση της ΑΠΑ θα φτάσει στο 8,5%.