Κόσμος

Τουρκία: Ενισχύεται ο έλεγχος των αρχών στα social media

Τουρκία: Το «ok» έδωσε η τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νόμο που επεκτείνει τον έλεγχο των αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που δίνει την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ελέγχει τα πάντα ψήφισε η Εθνοσυνέλευση της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα, πλέον βάσει του νομοσχεδίου Twitter και Facebook, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.

Ποιος είναι ο στόχος σύμφωνα με το κόμμα του Ερντογάν; Μα φυσικά να σταματήσουν οι προσβολές μέσω διαδικτύου.

Ήταν αρχές Ιουλίου όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να “μπουν σε τάξη” τα social media, τα οποία χρησιμοποιεί αφειδώς ως μέσο προπαγάνδας. Η τάξη ζήτησε να μπει γιατί κάποιοι τόλμησαν να τα βάλουν μέσω twitter με την κόρη του και τον γαμπρό του. «YouTube, Netflix, Twitter. Κατανοείτε γιατί αντιτίθεμαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτού του είδους; Για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανηθικότητα. Είναι επιτακτικό να μπει τάξη σε αυτούς τους διαύλους. Για αυτόν τον λόγο θα καταθέσουμε νομοσχέδιο ενώπιον του κοινοβουλίου σύντομα, διότι εμείς θέλουμε αυτοί οι δίαυλοι να κλείσουν, να ελεγχθούν» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναν από τους λίγους χώρους όπου εξακολουθούν να ακούγονται επικριτικές φωνές στην Τουρκία. “Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται. Αυτό το νομοσχέδιο προμηνύει μια ζοφερή περίοδο λογοκρισίας στο διαδίκτυο”, εκτίμησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Οι τουρκικές αρχές ήδη παρακολουθούν στενά το Twitter και το Facebook, ενώ πολλές δίκες για “προσβολή του αρχηγού του κράτους και διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας” βασίζονται αποκλειστικά σε μία ή μερικές αναρτήσεις στο Twitter.

Οι ΜΚΟ ανησυχούν ότι η περαιτέρω υπονόμευση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και ο αυξημένος έλεγχος στους ιστότοπους κοινωνικής ενδέχεται να περιόρισε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των Τούρκων σε ανεξάρτητη πληροφόρηση ή σε επικριτικές φωνές εναντίον της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου ήδη κυριαρχεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη “έκθεση για τη διαφάνεια” του Twitter, η Τουρκία βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην πρώτη θέση των χωρών που είχαν ζητήσει από τον ιστότοπο να αποσύρει περιεχόμενο, με περισσότερα από 6.000 αιτήματα.