Κόσμος

Κορωνοϊός εμβόλιο: Στην κούρσα της τιμής μπαίνουν οι φαρμακευτικές

Κορωνοϊός εμβόλιο: Ακόμα δεν το είδαμε αλλά οι φαρμακευτικές προσπαθούν να καθορίσουν από τώρα το κόστος τους. Το «χρυσό σκεύασα» είναι ευκαιρία για τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας να αυξήσουν τα κέρδη τους και δεν πρόκειται να αφήσουν την τιμή πώλησης στην τύχή.

Την ώρα που η ανθρωπότητα περιμένει την ανακάλυψη του εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού και που οι επιστήμονες ανά τον κόσμο επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν ένα αποτελεσματικό σκεύασμα που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από την πανδημία, οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα κυκλοφορήσει πρώτη το εμβόλιο στην αγορά αλλά και ποια θα είναι η τιμή του. Ακόμα δεν το είδαμε και οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να τα βρουν για το κόστος του.

Η εταιρία Moderna Inc μάλιστα έχει μέχρι στιγμής το ακριβότερο εμβόλιο στην αγορά, καθώς θα είναι διπλής δόσης.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times δεν αποκλείονται και άλλες εταιρίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να αυξήσουν την τιμή πώλησης προς της ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις.

Ειδικότερα η Moderna Inc, όπως αναφέρει το ΑΠΕ σχεδιάζει να τιμολογήσει το εμβόλιο της κατά του κοροναϊού μεταξύ 50 και 60 δολαρίων ανά διπλή δόση εμβολίου, με την τιμή αυτή να είναι τουλάχιστον κατά 11 δολάρια ακριβότερη από το εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech, όπως ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα “The Financial Times,” επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Πόσο θα κάνουν τα εμβόλια της Pfizer και της BioNTech

Η προτεινόμενη τιμή, διπλής δόσης του εμβολίου από τη Moderna προς τις κυβερνήσεις είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την τιμή των 39 δολαρίων ανά διπλή δόση του εμβολίου της Pfizer Inc και της γερμανικής BioNTech, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα αναλυτές της αγοράς φαρμάκων δήλωσαν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κοροναϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.

Την ίδια στιγμή στην Βρετανία σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν εμβόλια στην αγορά τα οποία δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι είναι ασφαλή.

Tα «χέρια» έδωσαν σήμερα η κυβέρνηση του Λονδίνου με δύο κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας -«GlaxoSmithKline» και «Sanofi Pasteur»- υπό το φόβο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Γηραιά Αλβιώνα.

Η σημερινή συμφωνία περιλαμβάνει την παραγωγή 60 εκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου – το οποίο προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό – για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου νέου κορωνοιού. Οι ευπαθείς ομάδες θα είναι αυτές που θα λάβουν πρώτες το ενέσιμο σκεύασμα, αφού όμως πρώτα αποδειχθεί ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους κι ότι προστατεύει τον οργανισμό από τον νέο κορωνοιό.