Για πολλούς η Diyanet, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων, είναι ο οργανισμός που κυβερνά την Τουρκία. Όπως παλαιότερα υπήρχε ο Στρατός που ήταν κράτος εν κράτει, έτσι τώρα το ρόλο αυτό κατέχει η Diyanet πάντα φυσικά με την σύμφωνη γνώμη του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποτραβήχτηκε – ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016- από τον κεμαλικό Στρατό και έπεσε στην αγκαλιά της Diyanet. Για όσους δεν γνωρίζουν η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων είναι μια κρατική υπηρεσία που απασχολεί πάνω από 120.000 εργαζομένους και διαχειρίζεται εκατοντάδες πρότζεκτ στην Τουρκία και το εξωτερικό. Σύντομα, λένε πολλοί, η Diyanet δεν θα διαφέρει πολύ από μια επιχείρηση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, ο προϋπολογισμός της ισοδυναμεί με 825 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό των περισσότερων υπουργείων.
Η τουρκική στατιστική υπηρεσία TÜIK εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός της αγγίζει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον η Θρησκευτική Διεύθυνση διαθέτει ήδη πολλά ακίνητα και συγκεκριμένα 2017 στον αριθμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αλί Ερμπάς, ο οποίος ήταν εκείνος που πραγματοποίησε και την προσευχή στην Αγία Σοφία την περασμένη Παρασκευή.
Όπως φαίνεται και στο infographic του Pagenews.gr τα νούμερα της Diyanet προκαλούν τεράστια εντύπωση.
Ο συγγραφέας Ομέρ Σαγκλάμ έχει αναφέρει πως τα περισσότερα περιουσιακά της στοιχεία δεν δηλώνονται και δεν φορολογούνται επειδή προέρχονται από δωρεές. Άλλωστε, η Diyanet έχει απαλλαγή φορολογικών υποχρεώσεων από το 1977. Διαθέτει παραρτήματα σε 145 χώρες και επίσημα η αποστολή της είναι πολιτιστική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική. Έχει δημιουργήσει, το 1975, το ίδρυμα Turkiye Vakfi, που με τον φερετζέ της φιλανθρωπικής οργάνωσης έχει ιδρύσει 1.000 υποκαταστήματα στην Τουρκία, ιδρύοντας εταιρίες και αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πρόεδρος της Diyanet είναι ο ιμάμης Αλί Ερμπάς ο οποίος έχει καθημερινή επικοινωνία με τον Ερντογάν, ενώ ήταν εκείνος που υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας την περασμένη Παρασκευή. Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο της κατάκτησης. Στην παράδοση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα.