Η διακοπή του προγράμματος των ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκλαμβάνεται και ως πρωτοβουλία, προσωρινής αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε λάθος πληροφόρηση για τις διαθέσεις του πολιτικού κατεστημένου της Αθήνας και έκανε λάθος εκτιμήσεις. Νόμιζε ότι ο πολιτικός κόσμος της Αθήνας είναι φοβισμένος και μόλις εκείνος επαπειλούσε θερμό επεισόδιο, θα έσπευδε φοβισμένος σε έναν διάλογο άνευ όρων.
Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ενημέρωσε τον Ιμπραήμ Καλίν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η Αθήνα, θα αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν η Άνγκελα Μέρκελ και οι άλλοι κοινοί συνομιλητές Άγκυρας και Αθήνας. Κάπως έτσι αφού η ένταση έφθασε στο κορυφαίο πριν από την στρατιωτική εμπλοκή σημείο, άρχισε να αποκλιμακώνεται. Το ερώτημα είναι τι άλλο έχει λάβει χώρα στο παρασκήνιο και ενδεχομένως τι θα κοστίσει στην χώρα μας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις των γεωλογικών ερευνών, ως ένδειξη εποικοδομητικής προσέγγισης, για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Καλίν είπε απευθυνόμενος στην Ελλάδα, «ας λύσουμε τα διμερή μας θέματα με διμερή τρόπο».
Και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, να αποκομίσει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης , το ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Καλίν εξέφρασε τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας, επίλυση των μεταξύ μας διαφορών -που γι αυτήν είναι ατελείωτες- μέσα από διμερή διαπραγμάτευση που να αντανακλά την διαφορά ισχύος των δύο χωρών. Το ερώτημα είναι τι επιδιώκει και μέχρι που είναι διατεθειμένη να φθάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού δικτύου, η ελληνική και η τουρκική πλευρά εργάζονται για την έναρξη διαλόγου το ταχύτερο δυνατό. Το ότι η ελληνική κοινή γνώμη ενημερώνεται από τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου και από τις ανακοινώσεις του Καλίν καθώς επίσης και από τις πληροφορίες του CNN Turk είναι ήδη μία ήττα για την χώρα και μάλιστα σημαντική καθώς έχει ήδη συντελεστεί στο πεδίο της διαχείρισης των πληροφοριών και της προπαγάνδας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει με ηρεμία να αποφασίσει, αν θα προσέλθει στο διάλογο και κυρίως με ποια ατζέντα.
Δηλαδή, ποια θέματα ή ποιες αξιώσεις της Τουρκίας θα δεχτεί να συμπεριλάβει στον σχετικό κατάλογο των διμερών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. Είναι πολύ πιθανόν, η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας να αποτελεί απλώς έναν διπλωματικό ελιγμό, στα πλαίσιο μιας στρατηγικής για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα είναι ανόητος όποιος πιστέψει ότι η Τουρκία, εγκατέλειψε την επεκτατική πολιτική της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και υποχώρησε ατάκτως από πάγιες μαξιμαλιστικές θέσεις της, επειδή αντιμετώπισε την ελληνική αποφασιστικότητα, όπως ήδη διαβάζουμε σε διάφορα sites με διθυραμβικά πατριωτικά σχόλια, που προκαλούν θυμηδία, τουλάχιστον.
Πριν πετύχει άλλον έναν θρίαμβο καλύτερα να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο της διαχείρισης της πληροφορίας έτσι ώστε η ελληνική κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα να μην ενημερώνεται από τους μηχανισμούς του Ερντογάν.