Την καίρια συμβολή της Ηπείρου στην αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων, στην ωρίμανση της ιδέας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στην ευόδωση της έκβασης της υπογράμμισαν τα μέλη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κατά την επίσκεψή τους στα Γιάννενα. Η Επιτροπή αλλά και οι ανώτατοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των παραγωγικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε επεσήμαναν με νόημα ότι, παρά το γεγονός ότι η Ήπειρος απελευθερώθηκε επίσημα το 1913, η δημιουργία των μεγάλων σχολών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που συνέχισαν τη βυζαντινή παράδοση σε δύσκολους καιρούς και η γενναιόδωρη δράση των σπουδαίων ηπειρωτών ευεργετών, πριν και μετά την Επανάσταση, συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής συμμετείχαν η Πρόεδρος Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα Μέλη της Ολομέλειας Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Νίκος Κανελλόπουλος, Δέσποινα Μουζάκη και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Η «φλόγα» της Ηπείρου
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών του στη διαφύλαξη της ταυτότητας της Ηπείρου και στην ανάδειξη των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της ανά τους αιώνες. «Είμαστε περήφανοι που είμαστε Ηπειρώτες γιατί έχουμε συμβάλει τα μέγιστα στην εδραίωση του ελληνικού κράτους. Με τους δασκάλους του γένους, με τους ευεργέτες, με τους εμπόρους, με τους απλούς ανθρώπους της Ηπείρου» είπε ο κ. Καχριμάνης. «Με τη δουλειά σας μας θυμίζετε το χρέος μας σε όλους τους μεγάλους Ηπειρώτες ευεργέτες και μας μεταδίδετε τη φλόγα που καίει σε αυτήν την περιοχή» δήλωσε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής, εξαίροντας το έργο του Περιφερειάρχη.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα σχέδια του Δήμου Ιωαννιτών για τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων. Σημειώνεται ότι εκτός από τις δύο προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει ο Δήμος στην Επιτροπή και οι οποίες αφορούν τη διοργάνωση συνεδρίων για την εποχή του Αλή Πασά και το ρόλο του Διαφωτισμού στην πόλη των Ιωαννίνων, οι εκπρόσωποι του Δήμου παρουσίασαν σειρά νέων δράσεων που σχεδιάζουν, οι οποίες αποτυπώνουν την εξωστρέφεια, τον αναβαθμισμένο ρόλο και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Πολλές από αυτές αναμένεται να υποβληθούν στην πλατφόρμα της Επιτροπής.
Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι το ελάχιστο χρέος μας
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος έθεσε με μοναδικό τρόπο το διακύβευμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. «Το 1821 είναι το ξεκίνημα προς την αυτονομία μας, μιας αυτονομίας που ήρθε ύστερα από αιώνες αξημέρωτης νύχτας που προηγήθηκαν. Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι το αυτονόητο και ελάχιστο χρέος μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο εορτασμός αυτός πρέπει να μεταλλαχθεί σε παιδεία και να αποτελέσει την αφορμή για την επαναβεβαίωση της εθνικής μας ταυτότητας, σε ένα παρόν απρόβλεπτο και ένα μέλλον αβέβαιο.
Στη συνάντηση, εκτός από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Ελένη Ακονίδου καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. Στη συζήτηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τόνισε ότι τα 200 χρόνια από το 1821 είναι μια ευκαιρία να διαδηλώσουμε την εθνική μας περηφάνια και να αναδιατάξουμε τις εθνικές μας δυνάμεις, ενώ ο κ. Αμυράς επέμεινε στην ανάγκη ο εορτασμός να δείξει δυναμισμό και πίστη στην αλήθεια. Ο Πρύτανης κ. Αλμπάνης σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με όλους τους φορείς για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τα 200 χρόνια, ενώ η κ. Ακονίδου τόνισε ότι για πρώτη φορά έγινε συνολική παρουσίαση όλων των διαφορετικών δράσεων που προετοιμάζονται.
Στη τοποθέτησή τους, τα μέλη της Επιτροπής εξήραν τις επετειακές δράσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών. Ειδικότερα, ο κ. Ζουμπουλάκης έκανε λόγο για ουσιαστική και σημαντική συμμετοχή στην επέτειο, ενώ ο κ. Χατζηβασιλείου μίλησε για υψηλής αισθητικής εκδηλώσεις.
Τέλος, η κ. Μουζάκη τόνισε ότι τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα που έχει αναδείξει τα ιδανικά της Επανάστασης αλλά και του ελληνισμού στον κόσμο, ενώ ο κ. Κανελλόπουλος επέμεινε στη σημασία δράσεων που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον. Στη διάσταση της συνεργασίας, της σύμπνοιας και της φροντίδας να μείνει μια παρακαταθήκη για το μέλλον επέμεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής. «Έχετε έναν μοναδικό τρόπο να βάζετε κομμάτια της κοινωνίας να συνεργάζονται. Η δική μας υποχρέωση δεν είναι μόνο να γιορτάσουμε και να θυμηθούμε το παρελθόν αλλά και να περιγράψουμε το μέλλον μας» ανέφερε.
«Οι άνθρωποι που κάνουν τους τόπους»
Συναισθήματα έντονης συγκίνησης προκάλεσε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής η επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή, σύμβολο της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα. Τα μέλη της Επιτροπής συνόδευε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Ελισάφ.
«Με σεβασμό δέος και συγκίνηση, στέκομαι στον Ναό των Ρωμανιωτών Γιαννιωτών, την Συναγωγή. Η κοινότητα της πόλης βίωσε όχι μόνο την ευημερία αλλά και το μεγάλο Δράμα. Ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν στο Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για μνημείο αντοχής, υπομονής, επιμονής και προπαντός μνήμης που δεν σβήνει» σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής για πλήγμα που δέχθηκε η εκλεκτή αυτή κοινότητα στη διάρκεια του πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και στο Μουσείο του Αλή Πασά στο νησάκι των Ιωαννίνων, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συναντήσει ξεχωριστούς ανθρώπους της κοινωνίας των Ιωαννίνων που με πείσμα και επιμονή εργάζονται άοκνα για την πρόοδο του τόπου τους. Ειδικότερα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου, Αγνή Δρίμτζια, θαύμασε παραδοσιακά κοσμήματα διάσημων εκπροσώπων της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας και μυήθηκε στα μυστικά της ηπειρωτικής αυτής τέχνης από τον παραδοσιακό αργυροτεχνίτη δεύτερης γενιάς, Γιάννη Μεντή.
Μια ακόμη απόδειξη ότι «οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τους τόπους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής, συνιστά το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, έργο ζωής του κ. Φώτη Ραπακούση. Ο τελευταίος με πάθος και μεράκι άρχισε να συλλέγει από 17 χρονών τα μοναδικά εκθέματα τεράστιας ιστορικής σημασίας που εκτίθενται σήμερα στο εξαιρετικό αυτό μουσείο που επισκέφθηκε η Επιτροπή.