Ο βουλευτής του Σύριζα -Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, μιλά στο Pagenews.gr για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ενώ ξεκαθαρίζει το τοπίο για επικείμενες πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, μιλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Pagenews: Πως κρίνετε την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες; Φοβάστε για κάποιο θερμό επεισόδιο;
Η τουρκική προκλητικότητα έχει λάβει χαρακτηριστικά επιθετικότητας, ασυδοσίας και ασέβειας απέναντι σε κεκτημένα προς τα οποία ουδέποτε είχε σκεφθεί κανένας να βάλλει, αμφισβητώντας παράλληλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό, παρά τα όσα δηλώνουν κατά καιρούς κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν απολύτως αναμενόμενο και είχε προβλεφθεί. Ας ανατρέξουν στις θέσεις που δημοσιοποιούν συνάδελφοι τους, πιο σχετικοί με τα εξωτερικά και διεθνή ζητήματα και θα δουν αν αιφνιδιαστήκαμε ή αν αιφνιδιάσαμε. Γιατί τα ακούσαμε και αυτά στη Βουλή. Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης κι αυτομάτως κάνει αναγκαία την κριτική της Αντιπολίτευσης, είναι η επικίνδυνα – για το εθνικό συμφέρον – «προβλέψιμη» και συνάμα «παθητική» στάση της Κυβέρνησης, όλο αυτό το διάστημα.
Στην εξωτερική πολιτική δε μπορείς να κρύψεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί, δηλώνοντας για παράδειγμα ότι, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις «το πήρε ο άνεμος», όταν αυτό παραβίαζε ανήμερα της Επετείου των Ιμίων την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δε μπορεί να στρουθοκαμηλίζεις, ματαιώνοντας σημαντικές επιχειρήσεις όπως η ετήσια άσκηση «Καταιγίδα» με πρόσχημα την πανδημία. Κε Γούλα, δε μπορεί να μη μας προβληματίζει το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες έγιναν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, για πρώτη φορά, εδώ και 37 χρόνια, πάνω από τα χερσαία σύνορα μας στον Έβρο και να μη μιλά κανείς για αυτό. Το δόγμα του κατευνασμού που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί σε επιζήμιες υποχωρήσεις για τα εθνικά συμφέροντα. Μόνο με αποφασιστικότητα και αποτροπή, όπως άλλωστε πράξαμε το 2018 σε αντίστοιχη κρίση, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Pagenews: Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ποια είναι η άποψή σας;
Η Αγιά Σοφιά αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, οικουμενικής αξίας και ακτινοβολίας. Είναι προφανές ότι η απόφαση μετατροπής της σε τζαμί, από πλευράς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκει αντίθετο κάθε ευαισθητοποιημένο δημοκρατικό πολίτη, ο οποίος πιστεύει στη συνεννόηση και στη συνεργασία μεταξύ των λαών. Με την εν λόγω απόφαση, η Τουρκία επιλέγει πλέον μια στρατηγική προς ανατολάς, μια αμιγώς νεοοθωμανική πολιτική, η οποία την απομακρύνει από το ενδεχόμενο ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος.
Pagenews: Στα social media κυριάρχησε μια συζήτηση πάνω στο γεγονός ότι αν ήταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυβέρνηση ο Ερντογάν δε θα προχωρούσε σε αυτή την απόφαση για την Αγία Σοφία. Ποια είναι η άποψή σας;
Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εφάρμοσε μια πολιτική αποφασιστικών απαντήσεων προς την Τουρκία σε όλη τη διάρκεια της θητείας της. Παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξε η επίτευξη απόφασης σε επίπεδο ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της παραβατικότητάς της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επρόκειτο για μια μεγάλη μάχη, που έδωσαν από κοινού στις Βρυξέλλες ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που δε βρήκε όμως ανάλογη συνέχεια. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να στείλει μηνύματα φοβικότητας και υποχωρητικότητας, απεμπολώντας το κεκτημένο των κυρώσεων, καθώς όπως είχε δηλώσει ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης ήταν στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η μη επιβολή τους, ευελπιστώντας στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας, «ως εκ θαύματος». Αυτά, όμως, δε γίνονται στη διεθνή πολιτική και φθάσαμε στην κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, με την προαναγγελθείσα απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος. Για ακόμη μία φορά η εξωτερική πολιτική της χώρας μας αιφνιδιάστηκε.
Pagenews: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί άμεσα απέναντι στην τουρκική αυτή πρόκληση;
Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει συνολικά τη στάση της έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού. Θεωρώ ότι είναι λάθος να αναλύουμε το Καστελόριζο, τον Έβρο, την Αγιά Σοφιά ή την Κύπρο ως μεμονωμένες περιπτώσεις. Συνιστούν όλα κομμάτια του ενιαίου παζλ της τουρκικής επιθετικότητας και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να στείλει μηνύματα αποτροπής προς την Άγκυρα κινητοποιώντας τους συμμάχους μας και ενημερώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας. Για την ώρα, παρατηρούμε ότι ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών καθυστερεί χαρακτηριστικά να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες διεθνοποίησης των προβλημάτων, που προξενεί η Τουρκία στο πεδίο της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης και οφείλουμε άμεσα να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Pagenews: Εκτιμάτε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις του; Πιστεύετε ότι θα έχουμε φαινόμενα Έβρου όπως είχαμε αρχές του χρόνου;
Η Τουρκία αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει όρια στην παραβατική συμπεριφορά της, έχοντας εργαλειοποιήσει πλήρως τον ανθρώπινο πόνο. Επίσης, προειδοποιεί πάντοτε για τις επόμενες κινήσεις της και όσον αφορά την προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, έχει επισημάνει ότι θα το πράξει εκ νέου. Εμείς οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής, κυρίως κινητοποιώντας με αποτελεσματικότερο τρόπο τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όχι απλά κάνοντας βόλτες μαζί τους με ελικόπτερο πάνω από τη συνοριακή γραμμή.
Pagenews: Θεωρείτε ότι η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή;
Η εξωτερική πολιτική της Ν.Δ. έχει αρνητικές συνέπειες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και αξίζει να αναφερθώ σε δύο παραδείγματα. Το πρώτο αφορά την παραμονή του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. επί μεγάλο χρονικό διάστημα, με την κυβερνητική απάντηση να είναι: «Έχουμε ενδείξεις ότι δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση». Αν Τούρκοι στρατιώτες κάνουν απόβαση σε ένα ελληνικό νησί, αλλά δεν προχωρήσουν σε φονικές επιθέσεις, αυτό θα είναι κάτι το σύννομο και το λογικό; Η Τουρκία έχει προχωρήσει σε προβολή ισχύος εντός της κυπριακής Α.Ο.Ζ. και εμείς επιμένουμε να αδιαφορούμε. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την υπογραφή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την οριοθέτηση Α.Ο.Ζ.. Παρά την αναγκαιότητα συμφωνίας και λόγω του παρανόμου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου, δε μπορούμε να αγνοήσουμε το αρνητικό προηγούμενο, που δημιουργείται για το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, όσον αφορά την επήρειά τους.
Pagenews: Θεωρείτε πως οι εξελίξεις με την Τουρκία μπορεί να φέρουν στην Ελλάδα πρόωρες εκλογές; Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στις κάλπες;
Tι θα προσέφερε άραγε τη δεδομένη χρονική περίοδο στον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία η προκήρυξη πρόωρων εκλογών; Η Ν.Δ. με την ψευδαίσθηση που πηγάζει εν πολλοίς από τη χειραγώγηση των συστημικών Μ.Μ.Ε. θεωρεί ότι μπορεί να απειλεί την αντιπολίτευση με την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών, αδιαφορώντας για τα πρωτοφανή προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την πανδημία και τα οποία φαίνεται ότι δε μπορεί να διαχειριστεί, παρά μόνο επικοινωνιακά. Ενώπιον της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα δε χρειάζεται εκλογές αλλά μια αποφασιστική στρατηγική αποτροπής.
Pagenews: Πολλοί θεωρούν πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πλήρωσε στις τελευταίες εκλογές τη Συμφωνία των Πρεσπών και το θέμα της Μακεδονίας. Θεωρείτε ότι κάτι αντίστοιχο με τα ελληνοτουρκικά μπορεί να έχει και η Νέα Δημοκρατία;
Η Συμφωνία των Πρεσπών προσέφερε ένα δίαυλο στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αναχαιτίζοντας παράλληλα τον τουρκικό παρεμβατισμό στα εσωτερικά της, ενώ την αξία της αναγνωρίζει σήμερα σύσσωμη η κυβέρνηση της Ν.Δ.. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που χαρακτήριζαν τη Συμφωνία από κακή έως προδοτική, γίνονται οι πιο μαχητικοί υμνητές της, σε διεθνές επίπεδο.
Οι ίδιοι άνθρωποι που κατέβαιναν στα συλλαλητήρια και υπόσχονταν τη μετεκλογική ακύρωσή της και την άσκηση βέτο είναι αυτοί που προ μηνών συντάχθηκαν με τη Βόρεια Μακεδονία και συναίνεσαν για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, καταχειροκροτώντας τη. Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών διαφορών φοβάμαι ότι δεν έχουμε την ίδια εικόνα. Ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να θέσει ένα τέρμα σε μια σειρά διαχρονικών λαθών και παραλήψεων από πλευράς της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η σημερινή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά οξύνεται με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, των τουρκικών διεκδικήσεων έχει σήμερα διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.