Οικονομία

ΔΝΤ κορωνοϊός: Στα 15,5 τρις δολάρια υπολογίζεται το υγειονομικό κόστος χωρίς τα περιοριστικά μέτρα

ΔΝΤ κορωνοϊός: Στα 15,5 τρισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν το κόστος για την υγειονομική αντιμετώπιση του κορωνοϊού εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν με μετριοπαθείς υπολογισμούς το κόστος για την υγειονομική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αν δεν υπήρχαν μέτρα για να επιβραδυνθεί η διάδοση του ιού, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση ή ο αναγκαστικός εγκλεισμός, αλλά και η απαιτούμενη ενίσχυση του συστήματος υγείας, η νοσηλεία και η θεραπεία όλων εκείνων που θα χρειάζονταν εξειδικευμένη φροντίδα θα ήταν ανέφικτη από οικονομικής και τεχνικής άποψης.

Χωρίς μέτρα για την επιβράδυνση του κορωνοϊού και υποθέτοντας ότι κάθε μολυσμένο άτομο μολύνει 2,3 άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χρόνου που νοσεί, πάνω από το 85% του πληθυσμού θα μολυνόταν τελικά από τον φονικό ιό.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ η υγειονομική βοήθεια σε όλους εκείνους που θα εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα θα απαιτούσε έως και 15,5 τρις δολάρια παγκοσμίως. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 17,7%του παγκόσμιου ΑΕΠ ( με τιμές 2019). Στην πράξη, η απουσία μέτρων για την επιβράδυνση της διάδοσης του ιού και η παράλληλη βοήθεια όλων όσων θα είχαν ανάγκη, θα απαιτούσε πολλαπλάσια κινητοποίηση των συστημάτων υγείας, κάτι που θα ήταν μη ρεαλιστικό για πολλές χώρες.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως ακόμη και υπό την παραδοχή πως τα συστήματα υγείας δεν μπορούν να επεκταθούν περισσότερο από 20% σε σύντομο χρόνο, εάν δεν είχε υπάρξει κοινωνική αποστασιοποίηση και lockdown οι πρόσθετες δαπάνες για την υγεία θα είχαν εκτοξευθεί βραχυπρόθεσμα κατά 1 τρις δολάρια και το ποσοστό θνησιμότητας θα είχε τριπλασιαστεί και θα έφτανε σε ένα μέσο όρο, σε όλες τις χώρες, περίπου 1%.

Αντιθέτως στο σενάριο όπου η εξάπλωση της νόσου συγκρατείται με επιτυχία, οι πρόσθετες δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν διεθνώς έως 231 δις δολάρια παγκοσμίως ή περίπου κατά 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το πιο σημαντικό είναι πως το ποσοστό θνησιμότητας θα διαμορφωθεί στο 0,1% του πληθυσμού, κατά μέσο όρο, σε όλες τις χώρες.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να δώσει 3,4 δις ευρώ στο ΔΝΤ για τον κορωνοϊό:

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται πως η Γερμανία δεσμεύτηκε να δώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμη 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού σε φτωχότερες χώρες. «Ενισχύουμε τη συνεισφορά μας για τον κορωνοϊό. Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε στη Σύνοδο Κορυφής πως η Γερμανία θα δώσει στο ΔΝΤ άλλα τρία δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης» ανέφερε σε tweet το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.