Στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς και της μετατροπής της σε τζαμί αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Αγία Σοφία είναι «ζήτημα κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας». Μάλιστα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του είπε:
«Δεν είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία που μετατράπηκε (σ.σ. σε τζαμί). Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453″. Παράλληλα, τόνισε ότι όπως η UNESCO, «κι εμείς, φυσικά, ευχόμαστε να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό».
“Κάποιες χώρες δεν αποδέχονται ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια μουσουλμάνων”
Εν τω μεταξύ χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε σε εκδήλωση για το άνοιγμα ενός νέο κτιρίου γραφείων της ΜΙΤ (της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) στην Κωνσταντινούπολη και προχώρησε σε νέες δηλώσεις όπου δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση για την Μεγάλη Εκκλησία. Μιλώντας λοιπόν στην εκδήλωση, ο «Σουλτάνος» αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, λέγοντας ότι κάποιες χώρες φαίνεται να μην… γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι σε τουρκικό έδαφος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανήκει στους μουσουλμάνους.
Φαίνεται μάλιστα, πως οι εν λόγω δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται ως απάντηση στις αντιδράσεις διεθνώς μετά τη μουσουλμανική προσευχή, με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες δεν γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι σε τουρκικό έδαφος. Ενώ έχουν περάσει αιώνες μετά την κατάκτησή της, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο. Μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή σε μια τόσο σημαντική τοποθεσία είναι ο εντοπισμός και η αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της χώρας μας. Η παροχή ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Με αυτό το κέντρο (της MIT), έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μετά τα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα. Η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη θα αναλάβουν το βάρος μας σε αυτή τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε όλες τις δραστηριότητες με πολύ πιο γρήγορο τρόπο».