Σε κατάσταση “SOS” παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις έως τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία που λήγει η ισχύς της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία στο Καστελόριζο. Εν τω μεταξύ, η ένταση που δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου τις προηγούμενες ημέρες δείχνει να αποκλιμακώνεται. Συγκεκριμένα, οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που αναπτύχθηκαν νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου ως απάντηση στην έξοδο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων αποσύρονται σταδιακά.
Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι η κατάσταση που προκάλεσε η Άγκυρα με τη NAVTEX για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με το ΟnAlert.gr, τις επόμενες ώρες τμήμα της ελληνικής ναυτικής δύναμης αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς όλα δείχνουν ότι τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσάζ, τη Σμύρνη και το Μπαρτιν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξει η Ελλάδα ότι συντηρεί μια ένταση την οποία προκάλεσε και επιθυμεί η Τουρκία. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα στις τουρκικές κινήσεις, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων από τη τουρκική πλευρά», σημειώνει στο ίδιο Μέσο ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ.
Στην περιοχή, πάντως, θα παραμείνουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού ενώ γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως σε αέρα και θάλασσα, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX. Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, ο βαθμός ετοιμότητας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Σημειώνεται, πως στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθούν να βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες αλλά όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η δραστηριότητα τους σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και όχι με μία πιθανή έξοδο του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμευτεί.
Στο λιμάνι της Αττάλειας το ερευνητικό Oruc Reis:
«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας ότι διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και πως ενέργειες τέτοιου τύπου ακυρώνουν την οποιαδήποτε συζήτηση επί της ουσίας. Η κ. Πελώνη, τόνισε επίσης πως είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και δεν θα μπορούσε να μην είχε στείλει μήνυμα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Τέλος, σημείωσε πως ήταν καλό που πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Τουρκιάς – Γερμανίας στο Βερολίνο, γιατί φάνηκε ποιος επιθυμεί τον διάλογο και ποιος όχι.