Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλαδα: Συναγερμός στην Αττική με 17 στα 26 εγχώρια κρούσματα

Κορωνοϊός Ελλαδα: Συναγερμός έχει σημάνει στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν τα μισά από τα 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 35 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ωστόσο σε συναγερμό βρίσκεται η Αττική καθώς βρέθηκαν τα 17 κρούσματα από τα 26 εγχώρια. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 9 είναι εισαγόμενα. Εξ αυτών τα 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και τα 5 προήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Αναλυτικά τα κρούσματα κορωνοϊού

  • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
  • ένα  (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Η ενημέρωση ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 35 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4227, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1184 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 «Μέσα στο καλοκαίρι δε θα γίνει άλλο lockdown»

Στην εκτίμηση ότι μέσα στο καλοκαίρι δε θα γίνει άλλο lockdown, προχώρησε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναφέρθηκε στην εξέλιξη της νόσου και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σταθερή, καθώς μπορέσαμε σαν χώρα να ρυθμίσουμε τον τουρισμό και τα εισαγόμενα κρούσματα είναι υπό έλεγχο.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η διασπορά του ιού στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τόνισε μάλιστα, πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα. Όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να μην αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό της οικονομίας. Εκτίμησε, ότι “μέσα στο καλοκαίρι δε θα γίνει άλλο lockdown”.

Από Σεπτέμβρη, όσον αφορά τα σχολεία, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, αλλά με μέτρα ασφαλείας. Για τη χρήση μάσκας, υποστήριξε πως το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να φοράνε μάσκα, όχι μόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους πελάτες. Όσον αφορά την ασπίδα, αυτή δεν αντικαθιστά τη μάσκα, είναι συμπληρωματική αυτής.

Σχετικά με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ότι το θετικό είναι πως είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ωστόσο αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία τους, όπως η χρήση sms. Για τους νέους, υπενθύμισε ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο. Πρέπει και εκείνοι να είναι προσεχτικοί και για τους δικούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μίλησε επίσης για τις περιπτώσεις όπου άνθρωποι που νόσησαν από κορωνοϊό, ένα ή και δύο ή και τρις μήνες μετά παρουσιάζουν προβλήματα σε διάφορα συστήματα, κάτι που προκαλεί ανησυχία. Τέλος, αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές με αποτέλεσμα να καθυστερούν να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ. Για το θέμα αυτό, υποστήριξε πως «κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, όμως σε γενικές γραμμές έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά τέστινγκ και έχουμε τα αποτελέσματα σε 24 ώρες τις περισσότερες φορές».

Ακολουθούν αναλυτικά όσα είπε:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο