Την Παρασκευή στις 24 Ιουλίου του 2020 έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά η οποία μετατράπηκε σε τζαμί, μετά από παραπάνω από ογδόντα χρόνια.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα, μετέτρεψε τη Μεγάλη Εκκλησία σε τζαμί, με τον ίδιο να συμμετέχει στη μουσουλμανική προσευχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από 86 χρόνια. Και καθώς πρόκειται για χριστιανικό ναό, ο «Σουλτάνος» φρόντισε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθούν όλα τα σύμβολα των Χριστιανών.
Λευκές κουρτίνες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Αγιά Σοφιάς για να κρύψουν τις αγιογραφίες και τα μοναδικά ψηφιδωτά όπως στον θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η τοιχογραφία της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας. Από την άλλη, το πάτωμα καλύφθηκε με πράσινο χαλί, ώστε να μπορούν να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Όμως, υπάρχει ένα και μοναδικό σημείο το οποίος δεν καλύφθηκε από χαλί, όπως αναφέρει η Yenisafak.
Αυτό είναι το σημείο το οποίο δεν κάλυψαν οι Τούρκοι
Πιο συγκεκριμένα, μόνο ένα μέρος έμεινε ακάλυπτο, και αυτό είναι ο «Ομφαλός», όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για το ιερότερο σημείο του ναού, όπου γινόταν η στέψη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Coşkun Yılmaz, τόνισε ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν καλύφθηκε από χαλί, καθώς σε αυτό υπάρχουν μάρμαρα. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Αγιά Σοφιάς και έχουν ιστορική σημασία.
Η Αγία Σοφία, επισήμως αποκαλούμενη Μέγα Τζαμί της Αγίας Σοφίας (τουρκικά: Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi), γνωστή και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι χριστιανικός ναός, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα σε μουσείο. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως βυζαντινός χριστιανικός καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 – 1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.
Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi). Στις 10 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, από τον πρόεδρο της Τουρκίας.