Ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ εκτιμά πως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έχει ήδη φτάσει στη Γερμανία, αν και το σύστημα υγείας καταφέρνει καθημερινά να «σπάει» αυτό το κύμα και να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις εστίες που εντοπίζονται.
«Το δεύτερο κύμα είναι ήδη εδώ. Συμβαίνει κάθε μέρα. Έχουμε καθημερινά νέες εστίες κρουσμάτων, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κος Κρέτσμερ στη «Rheinische Post» και επισημαίνει ότι «το βασικό μέλημα τώρα είναι κάθε μέρα να σπάμε εκ νέου αυτό το κύμα. Και αυτό γίνεται τώρα απίστευτα καλά, διότι με το ομοσπονδιακό σύστημα η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση ακριβέστερα, με στοχευμένες δράσεις, από τα κράτη που διοικούνται με μια κεντρική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με ό,τι εκτιμά ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός, ο οποίος κάνει λόγο για την πρώτη γενική κρίση μετά την επανένωση της χώρας, η οποία πλήττει όλα τα κρατίδια, «ο κορωνοϊός είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτή η χώρα μεγαλώνει όλη μαζί». Η σημαντική πάντως αύξηση των διαπιστωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ανησυχεί και το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», εκπρόσωπος του οποίου προειδοποίησε με δήλωσή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «θα πρέπει να αποτραπεί οπωσδήποτε μια όξυνση της κατάστασης». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο επιδημιολογικός δείκτης R0 βρίσκεται στο 1,16.
Μεταξύ των μέτρων τα οποία λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως φαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συζητούν το ενδεχόμενο να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού όλοι όσοι επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει, αναμένονται ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις.
Ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφονται σε όλες τις περιοχές του πλανήτη
Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters ο οποίος δείχνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του φονικού ιού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων.