Ο Σωτήρης Τσιόδρας πήγε στην Επίδαυρο και είδε την παράσταση «Πέρσες», φορώντας τη μάσκα προστασίας και τηρώντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας φορούσε την προστατευτική μάσκα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, επιλέγοντας να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Έτσι, ο αγαπητός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουλίου, βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και παρακολούθησε τους «Πέρσες» του Αισχύλου.
Ο κος Τσιόδρας πάντως, φορούσε την προστατευτική μάσκα όση ώρα κάθισε για να δει την παράσταση, ενώ συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μίνα. Αμέσως μετά το τέλος της παράστασης συνεχάρη τους συντελεστές αλλά και τον σκηνοθέτη της παράστασης Δημήτρη Λιγνάδη.
Λίγα λόγια για την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου
Οι «Πέρσες» (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σε αυτήν.
Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς, και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο ποιητής παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που πράττουν με σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας, με την έπαρσή του, θεούς και ανθρώπους.
Ο Αισχύλος ήταν αρχαίος Έλληνας τραγωδός. Μαζί με τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, είναι οι μοναδικοί τραγικοί ποιητές των οποίων έχουν σωθεί ολοκληρωμένα έργα. Ήταν γόνος του ευγενούς γαιοκτήμονα Ευφορίωνα, του γένους των Κοδριδών, ενώ παρουσιάστηκε νωρίς στους δραματικούς αγώνες, κατά την 70ή Ολυμπιάδα, όταν διαγωνίσθηκε εναντίον των δραματικών ποιητών Πρατίνα και του Χοιρίλου. Ήταν Αθηναίος πολίτης που μετείχε στις μάχες κατά των Περσών, ενώ είχε και δυο αδέλφια, που επίσης πολέμησαν στη μάχη του Μαραθώνα, τον Αμυνία και τον Κυναίγειρο.