Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προλάβουμε την ανάγκη lockdown τόνισε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ανοικτό το ενδεχόμενο μάσκας στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο. Ανησυχία για τα διάσπαρτα κρούσματα.
Στη χώρα μας σήμερα Παρασκευή είχαμε 26 νέα κρούσματα, νούμερο όχι αρκετά μεγάλο αλλά σίγουρα ικανό να δημιουργήσει ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν από τον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.
Η κατανομή των κρουσμάτων
26 νέα κρούσματα, λοιπόν, με τα 6 από αυτά να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ υπάρχουν και 4 “εισαγόμενα” που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Από τα 16 εγχώρια, τα 8 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ υπάρχουν και πέντε στην Θεσσαλονίκη. Τέλος, από ένα νέο κρούσμα εντοπίστηκε σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Καβάλα.
- έξι (6) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Για το πως δεν θα φτάσουμε στο σημείο ενός νέου lockdown μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κ. Βατόπουλος στην ερώτηση για το αν υπάρχει σενάριο να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία φορώντας μάσκες τόνισε πως “η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την υπουργό και το επιτελείο.Το στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε είναι να λειτουργήσουμε κανονικά φέτος τα σχολεία. Να μην χαθεί χρόνος διδασκαλίας. Τώρα λεπτομέρειες, μάσκες και τα λοιπά δεν είναι ακόμη κάτι που μπορούμε να πούμε. Εκείνο που είναι η θέληση των πάντων είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία”.
Για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Αττική είπε ότι “είναι μια κρίσιμη περίοδος και έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τα ορφανά κρούσματα με την έννοια της διασποράς τους. Ειδικά στην Ελλάδα όσο πιο διάσπαρτα είναι τόσο δείχνουν πως ο ιός βρίσκεται σε περισσότερα μέρη στην Ελλάδα και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Είμαστε σε μια φάση πραγματικά πολύ επικίνδυνη με την έννοια πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μια έξαρση. Την οποία θέλουμε να αποφύγουμε”.
Ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως “πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προλάβουμε την ανάγκη lockdown, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Πως θα γίνει αυτό; Τηρώντας τα μέτρα υγείας που έχουν κατ’ επανάληψη αναγγελθεί. Αυτά τα μέτρα είναι οι αποστάσεις, η μάσκα όταν είμαστε σε συνωστισμό και σε κλειστούς ή σε ανοικτούς χώρους, το πλύσιμο των χεριών, οι απολυμάνσεις των επιφανειών που έρχεται ο κόσμος σε επαφή. Αν τηρήσουμε αυτά τα μέτρα πιστεύουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που είναι αναμενόμενη θα είναι σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Και επίσης ένα άλλο σημαντικό, που έχει αρχίσει και γίνεται, είναι πως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να πραγματικά να συνεχίσουν να προσέχουν πάρα πολύ”.