Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: 31 νέα κρούσματα – 11 τα εισαγόμενα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πάνω από τέσσερις χιλιάδες είναι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας ενώ σήμερα επιβεβαιώθηκαν 31 νέα.

Σε 31 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα οχτώ εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Όσο αφορά στη γεωγραφική κατανομή τους, σημειώνεται μια αύξηση στην Αττική ενώ μετά ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 25 Ιουλίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα που βεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • οχτώ κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • εννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.
  • τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα  Ημαθίας,
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου.

Από τα 4166 συνολικά κρούσματα τα 1166 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2095 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Από τους συμπολίτες μας, δέκα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών και 2 (20.0%) είναι γυναίκες ενώ οι υπόλοιποι άνδρες. To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι προβληματίζει τους επιδημιολόγους για το φθινόπωρο

Την ώρα που τα Βαλκάνια περνούν δεύτερο κύμα και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά, στην Ελλάδα οι αριθμοί είναι ακόμα καθησυχαστικοί. Ωστόσο οι επιστήμονες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως προετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια δράσης για το φθινόπωρο. Και αυτό διότι θα έχει προηγηθεί ένας μήνας, ο Αύγουστος, που θα έχει μεγαλύτερο φορτίο μετακινήσεων (εγχώριος και εξωτερικός τουρισμός) σε σχέση με τον Ιούλιο.

Ενδεικτικό της προετοιμασίας που υπάρχει είναι ότι το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για δύο εναλλακτικές για τη λειτουργία των σχολείων που φέτος θα ανοίξουν νωρίτερα: είτε να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με τμήματα έως 15 μαθητών και με όλα τα μέτρα προστασίας είτε με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές, όπως είπε στον ΣΚΑΙ η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Και αυτό για να υπάρχει επαρκής θωράκιση ώστε να «μην περάσουμε δεύτερο κύμα του κορονοϊού».