Σε σύντομες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου προέβη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το τέλος της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.
«Από σήμερα, θα κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας» δήλωσε, χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί, όπως πρέπει». «Προσεύχομαι στον Θεό, καθώς εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την πρέπουσα λειτουργία του τεμένους» κατέληξε ο Ερντογάν.
Το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες πιστοί, καθώς και δεκάδες μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα από νωρίς το πρωί, καθώς στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί περίπου 20.000 αστυνομικοί. Μάλιστα, κατά την έναρξη της προσευχής, ο Ερντογάν πήρε το μικρόφωνο και διάβασε το Αδδάν. Πρόκειται για το ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή.
Με τρεις ιμάμηδες η προσευχή στην Αγία Σοφία
Η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία έγινε με τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες, τον διορισμό των οποίων είχε ανακοινώσει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet). Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας είχαν τοποθετηθεί χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά είχαν καλυφθεί με κουρτίνες. Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, είχε γνωστοποιήσει προ ημερών ότι θα υπήρχε παρέμβαση σε όσα ψηφιδωτά «βλέπουν» στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς τη Μέκκα, όπου προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι.
Το μήνυμα του Μητσοτάκη
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε να σχολιάσει τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι παρότι τα όσα συμβαίνουν «δεν έχουν τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία» του μνημείου, εντούτοις «κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές» και γι’ αυτό «απαιτούν καταδίκη οικουμενική». Ο ίδιος εξάλλου χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό», υπογραμμίζοντας ότι απειλεί την ειρήνη στη Μεσόγειο, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, και «προσβάλλει τον πολιτισμό» με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.