Ελλάδα

Μαύρη αράχνη: Τι επιπλοκές προκαλεί το τσίμπημά της

Μαύρη αράχνη: Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο αρθρόποδο, με το δηλητήριό του να αποτελείται από νευροτοξίνες.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών συνεχίζει να νοσηλεύεται το 10 μηνών κοριτσάκι μετά από τσίμπημα  αράχνης.

Τι είναι η μαύρη αράχνη

Η «μαύρη χήρα» είναι ένα πολύ επικίνδυνο αρθρόποδο, καθώς το δηλητήριό του αποτελείται από νευροτοξίνες και σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και τον θάνατο. Πρόκειται για μία από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η συγκεκριμένου τύπου αράχνη υπάρχει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2011 καταγράφηκαν στη χώρα μας τρία πιθανά κρούσματα της αράχνης «μαύρης χήρας», αν και δεν βρέθηκε ποτέ. Τα δύο ήταν στην περιοχή του Πύργου Ηλείας και το τρίτο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Όλοι οι ασθενείς μετά την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση, ανέρρωσαν πλήρως και εξήλθαν από τα νοσοκομεία. Ένας μόνο εκ των ασθενών χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ανέρρωσε πολύ σύντομα.

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει

Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει και μπαίνει στο νευρικό μας σύστημα, θα νιώσουμε πόνο και κράμπες στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα. Στην πρώτη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ieidiseis, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι θα εμφανίσουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μύες.

Είναι κάτι που κάνει την όρθια στάση, ακόμα και το να κάθεσαι, ιδιαιτέρως απαιτητικό. Για τις επόμενες δύο ώρες, το θύμα θα πονά αφόρητα και η κοιλιά του θα γίνει άκαμπτη. Μέχρι τη 12η ώρα μετά το δάγκωμα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ ίσως εκδηλωθούν παραισθήσεις. Μετά τις 12 ώρες, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν, αν και πραγματική βελτίωση της κατάστασης δεν θα υπάρξει πριν περάσουν αρκετές μέρες. Η μυϊκή αδυναμία πάντως και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες.

Αισιόδοξοι οι γιατροί το 10 μηνών βρέφος αν και δίνεται αγώνας για να σωθεί η ζωή του

Αγώνας δίνεται για να σωθεί η ζωή του βρέφους που μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο της Πάτρας τα ξημερώματα της Πέμπτης από την περιοχή της Αμφιλοχίας. Η «μαύρη χήρα» δηλητηριώδης αράχνη, λόγω της νευροτοξίνης που παράγει με το τσίμπημά της, προκάλεσε  επιπλοκές  στην καρδιά, στο έντερο και στο νευρικό σύστημα της μικρής.

Από τους θεράποντες ιατρούς κρίθηκε απαραίτητη η άμεση χορήγηση αντιαραχνικού ορού, ενώ στήθηκε ολόκληρη γέφυρα μεταξύ Αθήνας – Πάτρας για να φτάσει έγκαιρα το συγκεκριμένο φάρμακο. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων  του  Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέας Ηλιάδης, «…η χορήγηση του φαρμάκου ήταν μονόδρομος  για να σωθεί η ζωή του παιδιού. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ευεργετικά…». Πάντως, οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του βρέφους.