Συντονισμένη επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου διεξήχθη σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το «ψάρεμα» από τους δύτες ήταν… δυνατό καθώς μέσα στο νερό βρέθηκαν δεκάδες βαριά αντικείμενα όπως πατίνια και μοτοσικλέτες. Πιο συγκεκριμένα, ακόμα μια επιχείρηση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον αρμόδιο δήμο.
Το ραντεβού με τους δύτες δόθηκε στις εννιά το πρωί της Παρασκευής στο παραλιακό μέτωπο, στο ύψος των Ομίλων. Παρόντες στην επιχείρηση ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. Η πρώτη… ψαριά έβγαλε ένα μηχανάκι πάνω στο οποίο είχαν κάνει τη δική τους «αποικία» αχινοί και ένας κάβουρας.
Πάντως, και πριν από χρόνια «πλούσια» ήταν τα ευρήματα καθώς η βεβαρημένη κατάσταση του Θερμαϊκού αποδείχθηκε και από τη χαρτογράφηση του βυθού που έγινε από ειδική ομάδα καταδρομέων της λέσχης του Νομού Θεσσαλονίκης. Τότε, στον βυθό βρέθηκαν από ψυγεία μέχρι και άλλα αντικείμενα βάρους έως ενός τόνου!
Και είναι φανερό ότι «για κάποιους ο Θερμαϊκός Κόλπος έχει τη χρήση του σκουπιδότοπου», δήλωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Περίπου 90 πατίνια έχουν εντοπιστεί στον βυθό του Θερμαϊκού και αρκετές μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πρασίνου και Περιβάλλοντος κο Δημητριάδη. Αυτά τα οχήματα θα ανελκυστούν στο πλαίσιο καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής.
Όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα ήταν κλεμμένη και άγνωστοι, πιθανότατα οι δράστες οι οποίοι την αφαίρεσαν από τον ιδιοκτήτη της, την πέταξαν μέσα στη θάλασσα όταν πια τους ήταν άχρηστη. Η επιχείρηση καθαρισμού, σύμφωνα με το grtimes, πραγματοποιήθηκε σε βάθος τριών με τεσσάρων μέτρων, με τη συνδρομή δυτών ιδιωτικής εταιρίας ενοικίασης πατινιών.
Ο Θερμαϊκός Κόλπος αποτελεί ένα αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας. Παρόλες τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τον καθαρισμό του, η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη. Για παράδειγμα, από έρευνα που εκπόνησε το διάστημα 2007 – 2008, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ, προέκυψε ότι οι βασικές πηγές μόλυνσής του είναι τα ποτάμια Λουδίας, Αξιός και Αλιάκμονας, το λιμάνι, ο χείμαρρος του Δενδροποτάμου, η παλιά χαβούζα των βυρσοδεψίων και το ποτάμι του Ανθεμούντα.