Τεχνολογία

Twitter: Τελειώνει τους συνωμοσιολόγους αφαιρώντας τους λογαριασμούς τους

Twitter: Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε ήδη πάνω από 7.000 λογαριασμούς.

Το Twitter ανακοίνωσε νέα σαρωτικά μέτρα κατά των συνωμοσιολόγων στοχεύοντας στην καταστολή του ακροδεξιού προπαγανδιστικού κινήματος «QAnon».

Από τις αλλαγές θα επηρεαστούν περίπου 150.000 λογαριασμοί παγκοσμίως!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διεθνής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε ήδη πάνω από εφτά χιλιάδες λογαριασμούς που συνδέονται με το εν λόγω κίνημα συνωμοσιολογίας, ενώ στην ανακοίνωσή της συμπληρώνει πως οι μελλοντικές αναστολές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 150.000 λογαριασμούς παγκοσμίως! Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η εταιρεία ανέφερε πως θα αποκλείσει επίσης την κοινοποίηση συνδέσμων που σχετίζονται με το «QAnon», ενώ δεν θα προωθεί ή προτείνει λογαριασμούς και αναρτήσεις που αναφέρονται στις σχετικές θεωρίες συνωμοσίας.

Τι είναι το κίνημα «QAnon»;

Το κίνημα «QAnon» έχει τις ρίζες του στο διαδικτυακό φόρουμ 4chan, όπου, το 2016, ένας ανώνυμος λογαριασμός που αυτοπροσδιοριζόταν ως «Q» έκανε λόγο για βαθύ κράτος διεθνιστών, που συνδέεται με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και την παγκόσμια ελίτ, και το οποίο κατηγορείται για συμμετοχή σε δεκάδες διεθνή κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος. Έκτοτε το κίνημα έχει εξελιχθεί σε μια ευρεία κοινότητα συνωμοσιολόγων που υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει μια κακόβουλη εγκληματική οργάνωση που αποτελείται από ένα δίκτυο πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

Το FBI προειδοποίησε για την εξάπλωση «εγχώριων εξτρεμιστικών δυνάμεων»

Δεν έχει πολύ καιρό πριν που το FBI προειδοποίησε για την εξάπλωση «εγχώριων εξτρεμιστικών δυνάμεων που βασίζονται στη δημοσίευση επικίνδυνων θεωριών συνωμοσίας», ορίζοντας το κίνημα «QAnon» ως σημαντική εγχώρια εξτρεμιστική απειλή. Και να αναφερθεί, σύμφωνα με την «Καθημερινή», πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ακόλουθοι του «QAnon» διέδιδαν αμέτρητες αβάσιμες θεωρίες σχετικά με τον κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «φάρσα» και προωθώντας επικίνδυνη παραπληροφόρηση σχετικά με τις προστατευτικές μάσκες προσώπου και τα εμβόλια.

Παράλληλα, να τονισθεί πως νωρίτερα μέσα στο 2020, το Facebook κατέβασε ένα αμερικανικό δίκτυο εκατοντάδων χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών που συνδέονταν με το συγκεκριμένο κίνημα συνωμοσιολογίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να περιορίσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο απόψεων που βλάπτουν τους πολίτες. Εξάλλου, είναι και κάτι που απαιτούν οι ίδιοι οι χρήστες προκειμένου να νιώθουν προστατευμένοι.