Τόσο από αρχές του χρόνου, όταν και είχαμε την περίπτωση με τους χιλιάδες μετανάστες που έσπρωξε στα σύνορα στον Έβρο ο Ερντογάν, όσο και τώρα με την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση, ειδικά τώρα σκέπτεται πολύ σοβαρά να προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή στον Στρατό Ξηράς.
Μια αλλαγή που θα βοηθήσει στη στελέχωση των μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και αριθμητικά το σύνολο των φαντάρων που υπηρετούν την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκέπτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει τη θητεία στράτευσης σε 12 μήνες από 9 που είναι σήμερα. Μάλιστα τις αποφάσεις θα τις πάρει σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου θα συζητηθεί και η εθελοντική στράτευση των γυναικών.
Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα η θητεία στο Στρατό Ξηράς είναι 9 μήνες και από 12 μήνες σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Έτσι με την απόφαση αυτή οι υπηρετούντες και στα 3 Σώματα θα το κάνουν για 12 μήνες. Η εθελοντική στράτευση γυναικών ήταν κάτι που υπήρχε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ όπως έχει αποκαλυφθεί η κυβέρνηση θέλει να μειώσει και τον αριθμό των στρατοπέδων. Σημαντική θα είναι και η πρόσληψη τουλάχιστον 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 5000 ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς θα προσληφθούν στο Στρατό Ξηράς, ενώ προσλήψεις θα γίνουν στις Ειδικές Δυνάμεις για τεχνικές θέσεις και σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ένα μικρό μέρος προσληφθέντων θα πάει σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία. Παράλληλα θα εξεταστεί και η διάρκεια της θητείας σε Έβρο και νησιά να είναι τουλάχιστον 9 μήνες.
Επίσης θα συζητηθεί η υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη αλλά και η διευθέτηση ανυπότακτων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία σχετικά με τη στρατιωτική θητεία, αλλά και με την εθελοντική στράτευση και την πρόσληψη επαγγελματικών Οπλιτών.